Julkisesti saamea puhuva voi törmätä huuteluun

Ilmapiiri Suomessa on muuttunut viimeisten vuosien aikana - valitettavasti ikävämpään suuntaan. Jopa saamen kielen puhuminen saattaa johtaa kommenttiin, jossa kehotetaan maahanmuuttajia poistumaan Suomesta.

Kotimaa
Mies kaupungissa puiston laidalla
Jan Hynnä / Yle

Inarista kotoisin oleva Mika Laiti on ollut viimeiset kahdeksan vuotta tamperelainen. Sitä ennen Laiti perheineen on asunut muun muassa Norjassa ja Ruotsissa.

Kun perheen äiti puhuu lapsille suomea, isä saamea ja naapurimaista tulee haltuun vielä kolmas kieli, voisi kuvitella, että lasten kielitaitoa ihailtaisiin. Niin oli ehkä kahdeksan vuotta sitten, mutta nyt tilanne on toinen, sanoo Laiti harmissaan.

Julkisesti saamea puhuva voi törmätä huuteluun, jossa maahanmuuttajia kehotetaan lähtemään maasta.

- Jos vielä selittää niille, että tämä on Suomessa puhuttua alkuperäistä kieltä, ja minun lapseni sattuvat puhumaan kolmea äidinkieltä, silloin on tullut näitäkin, että Suomessa ei tarvitsisi puhua kuin suomea.

"Tarvitsemme totuuskomission"

Yleisen ilmapiirin kiristymisestä päästään myös toisenlaiseen keskusteluun, joka velloo parhaillaan valtoimenaan. Saamelaiskäräjälakia ja sen myötä saamelaismääritelmää ollaan parhaillaan uudistamassa.

Alkuperäisväestö on kunkin maan asutushistoriaa, mutta alkuperäiskansa on Yhdistyneiden kansakuntien ILO-sopimuksessa määritelty.

Mika Laiti

Suomessa on yritetty myös pitkään ratifioida ILO 169-sopimusta, joka takaisi alkuperäiskansoille oikeuden perinteisiin asuinalueisiin ja niiden luonnonvaroihin. Ratifioinnin pelätään kuitenkin antavan saamelaisille liian suuret maankäyttöoikeudet muihin paikallisiin nähden.

Nyt väitelläänkin kiihkeästi siitä, kuka voi olla saamelainen, pitääkö saamelaiseksi syntyä ja ketkä ovat alkuperäisiä asukkaita?

Laiti huomauttaakin, että nyt pitäisi ensinnäkin ymmärtää termien alkuperäisväestö ja -kansa ero.

- Voidaan ajatella, että alkuperäisväestöä ovat kaikki suomalaisetkin, jotka ovat tulleet (Lappiin) 1500-luvulla ja olleet siellä monta sukupolvea. Alkuperäisväestö on kunkin maan asutushistoriaa, mutta alkuperäiskansa on Yhdistyneiden kansakuntien ILO-sopimuksessa määritelty.

Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä on sanonut, että nyt tarvitaan olosuhdeanalyysiä saamelaiskiistan tiimoilta.

- Minun mielestäni me tarvitsisimme totuuskomission, sanoo puolestaan Mika Laiti.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Tällä kertaa vuorossa olivat saamelaiset ja saamelaismääritelmä.