1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jolla aikoo tuplata työntekijämääränsä – "Teemme kaiken eri tavalla"

Mobiiliyhtiö Jolla aikoo kasvattaa työntekijämääräänsä tänä vuonna rajusti. Ensi viikolla julkaistavan puhelimen mainonnassa luotetaan sissimarkkinointiin. Tuoreen toimitusjohtajan mukaan yhtiössä on alkamassa nyt uusi vaihe.

Henkilö pitelee Jollan älypuhelinta.

Suomalainen mobiiliyhtiö Jolla on ollut suurten muutosten kourissa viime aikoina. Yhtiö on vaihtanut toimitusjohtajaa vuoden sisään kaksi kertaa ja pari viikkoa sitten yhtiön pääkonttori muutti kokonaan uusiin tiloihin Helsingin Ruoholahteen.

Ensi viikolla on edessä vielä suurempi harppaus. Silloin julkistetaan yhtiön ensimmäinen puhelin.

Siksi toimitusjohtajaksi palkattiin nyt henkilö bisnespuolelta, kun aiemmat toimitusjohtajat keskittyivät enemmän puhelimen suunnitteluun ja ohjelmistopuoleen. Dramatiikkaa ei vaihdoksiin liittynyt.

- Nyt olemme siirtymässä liiketoimintavaiheeseen tästä tuotekehitysvaiheesta, ja se oli merkittävä syy, minkä takia tähän tehtävään päädyin, sanoo tuore toimitusjohtaja Tomi Pienimäki, joka työskenteli aiemmin Itellan tietohallintojohtajana.

Mutta pienen yhtiön täytyy olla rankasti kilpailuilla mobiilimarkkinoilla kekseliäämpi kuin muut, jotta se ei jäisi jalkoihin.

Jollan ase on ainakin alussa uudenlainen markkinointi. Kuluttajien innostusta pyritään herättämään muun muassa pelimaailmasta tutulla joukkorahoituksella.

Sen avulla puhelimen ennakkotilaajat saavat omaan puhelimeensa erikoisominaisuuksia. Käytännössä joukkorahoitus on suunnattu kaikkein kovimmille faneille, joiden innostuksen toivotaan leviävän etenkin sosiaalisessa mediassa.

Jollan mukaan joukkorahoituksella saadaan kätevästi kartoitettua myös puhelimen todellista kysyntää.

- Me uskomme siihen, että Jolla onnistuu tässä työssään, kun se tekee kaiken eri tavalla. Me olemme pieni ja joka tapauksessa erilainen, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio.

Nokian haamu leijailee pääkonttorissa

Jollan uuden pääkonttoriin paikkavalintaan kiteytyy kaksi olennaista asiaa yhtiöstä: kovat odotukset ja Nokian haamu.

Lähes tyhjillään olevassa suuressa toimistorakennuksessa Ruoholahdessa toimii Jollan lisäksi vain yksi yhtiö: mobiilipelifirma Supercell.

Jollan tapaan Supercelliä on hehkutettu Suomen mobiilialan seuraavaksi suurnimeksi, mutta molemmat yhtiöt ovat yrittäneet toppuutella liian suuria odotuksia. Varsinkin koto-Suomessa.

Nokian vaikutus pääkonttorissa näkyy sen historiassa. Vielä vähän aikaa sitten Ruoholahdessa suunniteltiin Nokian puhelimia, mutta nyt yhtiö on siirtynyt tiloista kokonaan pois.

Tilalle on tullut Jolla, jonka ydintuote eli Sailfish-käyttöjärjestelmä perustuu Nokian vanhoihin innovaatioihin.

Monet Jollan nykyisistä työntekijöistä ovatkin työskennelleet aiemmin samassa rakennuksessa, mutta Nokian palkkalistoilla.

Ja lisää työntekijöitä on tulossa. Toimitusjohtajan mukaan yhtiö aikoo tuplata noin 70 ihmisen henkilöstönsä vielä tämän vuoden aikana.

Panokset Aasiassa

Viimeistään uuden puhelimen julkaisun jälkeen Jolla on aloittamassa purjehduksensa kotisatamasta kohti avomerta, keskelle rankasti aaltoilevaa globaalia mobiilimarkkinaa.

Kiinassa älypuhelinten kysyntä kasvaa hurjaa vauhtia ja niillä apajilla haluaa olla myös suomalaisyhtiö.

- Me näemme, että tämän toimialan muutos tapahtuu Kiinasta. Eurooppa seuraa perässä muutosvauhdissa ja muutospäätökset tehdään Aasiassa. Sen takia me olemme keskittyneet sinne, sanoo hallituksen puheenjohtaja Saarnio.

Mutta edes pienen siivun valloittaminen Aasiasta vaikuttaa joidenkin mielestä jopa mahdottomalta.

Puhelinpuolella kilpailijoita ovat nopeasti kasvavat aasialaiset puhelinvalmistajat ja käyttöjärjestelmissä Googlen Androidin ja Applen iOS:n ylivalta näyttää murtamattomalta.

Sailfish myös muiden valmistajien puhelimiin

Mutta viime aikoina monelta suunnalta on tullut hiljaisia signaaleja Androidin aseman muuttumisesta, kun käyttöjärjestelmän räätälöinti on käymässä puhelinvalmistajille vaikeammaksi.

Siksi suuret puhelinvalmistajat ovatkin jo alkaneet etsiä vaihtoehtoa.

- Me olemme tällä hetkellä yksi kolmesta tai neljästä globaalista vaihtoehdosta Sailfish-käyttöjärjestelmän kanssa. Kaikki tämän toimialan yhtiöt etsivät itselleen tällä hetkellä käyttöjärjestelmää ja näitä vaihtoehtoja on äärimmäisen vähän, näkee hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio.

Rahaa Jolla pyrkii tekemään myös antamalla Sailfishin muiden puhelinvalmistajien käyttöön maksua vastaan.

Pahimmat Jollan kilpailijat uusista mobiilikäyttöjärjestelmistä ovat avoimeen lähdekoodiin pohjautuva Ubuntu, sekä nettiselaimistaan tunnetun Firefoxin käyttöjärjestelmä.