Yleisradion toiminta alkoi Kainuussa 70 vuotta sitten teatteritalon äänistudiossa

Nykyisen teatteritalon vuonna 1943 valmistunesta äänistudiosta on alkanut Yleisradion toiminta Kainuussa. Sittemmin studio rakennettiin nykyiseen Keskuskouluun ja vuonna 1961 silloisen Kajaanin Seudun Osuuskassan taloon, mistä Yle Kainuu muutti nykyisiin tiloihinsa vuonna 1998.

Kotimaa
Pohjois-Suomen radiotoiminnan historiaa, kuva 1980-luvulta. Television ajankohtaisohjelma Kotimaan katsaus -kuvaukset käynnissä Kajaanissa, toimittajat Erkki Rahkola ja Jura Tarvasaho sekä kuvaaja Juha Norokytö ja äänitarkkailija Mauno Hanhela työssä.
Ossi Wallius

Vuonna 1943 Kajaaniin nykyisen teatteritalon tiloihin valmistunut Ylen äänistudio antoi tekniset mahdollisuudet ohjelmanteolle Kainuussa. Paikallistoimittajia Kainuuseen ei vielä tuolloin palkattu, mutta ohjelmamatkallaan oleva toimittaja saattoi käyttää Kajaanin studiota hyväkseen.

Kainuulaisten äänet alkoivat kuulua Yleisradion valtakunnallisilla taajuuksilla. Varsinaista aluetoimintaa nykyisessä mielessä ei tuolloin vielä ollut.

Paikka on peräti ahdas ja studiomielessäkin täysin ala-arvoinen.

Yleisradion vuosikertomus 1957

Teatteritalon studio ei ollut aivan ongelmaton tila. Sitä moitittiin vuoden 1957 vuosikertomuksessa:

”Paikka on peräti ahdas ja studiomielessäkin täysin ala-arvoinen. Katuliikenteen aiheuttama melu, ovien pauke ja muu toiminta talossa aiheutti häiriöitä ohjelman oton aikana. Tästä syystä siellä nauhoitetut ohjelmat olivat laadullisesti melko huonoja”.

Kohti säännöllistä toimintaa

Kajaanin ULA-aseman aloittaminen merkitsi askelta eteenpäin. Äänenlaatu parani. Samalla se tiesi säännöllisyyttä lähetyksissä.

Paikallislähetyksiä tehtiin kerran kuukaudessa sunnuntaisin klo 16 – 17. Lisäksi suoria lähetyksiä oli muutama, ja ne radioitiin yhdessä Oulun yleisradioaseman kanssa.

Vuonna 1958 Yleisradio siirsi studionsa Kajaanissa Keskuskansakoulun (nyk. Keskuskoulu) tiloihin, mutta sielläkään ongelmat eivät loppuneet. Koululaisten aiheuttama melu ja tilan ahtaus kiusasivat edelleen.

1960-luvun alussa alkoivat myös myös maakuntalähetykset, joka sunnuntai klo 16 – 18 yhdessä Oulun kanssa. Kesällä lähetyksiä ei ollut.

Oleellinen parannus Yleisradion toimintaedellytyksissä tapahtui vuonna 1961, kun studio ja toimitustilat muutettiin Kajaanin Seudun Osuuskassan taloon (Kauppakatu 25). Kajaanin toimitus viihtyi tiloissa aina vuoteen 1998 saakka.

1960-luvun alussa alkoivat myös myös maakuntalähetykset, joka sunnuntai klo 16 – 18 yhdessä Oulun kanssa. Kesällä lähetyksiä ei ollut.

Uuteen studioon oltiin tyytyväisiä kaikin puolin. Toiminta oli vakiintumassa ja kasvamassa. Tekninen henkilökunta ja paikallinen ohjelmapäällikkö olivat vakinaista henkilökuntaa, ja ohjelma-avustajia koulutettiin juttuja ja ohjelmia tekemään.

15.11.1967 silloinen Yleisradion pääjohtaja Eino S. Repo vieraili tutustumassa Kajaanin studioon eikä valituksen sanaa ainakaan vuosikertomukseen ole kirjattu.

Ylen toiminta kasvaa Kainuussa

1960-luvun loppu ja 1970-luku merkitsivät Ylen toiminnan kasvua Kainuussa.

Vuonna 1974 Kajaanin toimituksen henkilökuntaan kuului jo toimituksen esimiehen lisäksi kolme toimittajaa, yksi studioesimies ja yksi äänitarkkailija. Tällöin remmissä oli jo mukana legendaarinen Jura Tarvasaho, joka tuli Yleisradion radiouutisista kehittämään Kajaanin toimintaa aivan1960-luvun lopulla. Tällöin syntyi myös käsite Kainuun Radio.

Tarvasahon aikana Yleisradion toiminta Kainuussa onkin kehittynyt harppauksin. Ohjelma-aika lisääntyi ja henkilökunnan määrä kasvoi tasaiseen tahtiin.

Jura Tarvasaho 1946 - 2010.
Jura Tarvasaho (1946 - 2010) juontamassa Kainuun Radion Varttia 2000-luvulla.Eija Loimu / Yle

Maakuntalähetykset muuttuivat päivittäisiksi ja 1970-luvun puolivälistä maakunnallisia radiolähetyksiä oli kuultavissa keski- ja iltapäivisin. Myös omat alueelliset uutislähetykset alkoivat. Yhteistyö Oulun kanssa oli tiivistä, ja se jatkui tiiviinä aina 90- luvun alkuun saakka.

Itsenäiseksi maakuntaradioksi

Vuosi 1990 oli Ylen radiotoiminnassa merkittävä vuosi. Silloin Ylessä tehtiin kanavauudistus, ja vieläkin voimassa oleva Radio Suomen malli syntyi. Alueiden lähetysaika lisääntyi radikaalisti parhaaseen kuunteluaikaan. Lähetystä riitti aamusta iltaan.

Pari vuotta sen jälkeen toteutui Jura Tarvasahon kuningasidea: Kainuun Radiosta tuli yksi ja tasavertainen maakuntaradio muiden joukkoon.

Siitä lähtien Yleisradion toimintaa Kainuussa on kehitelty Radio Suomen kanavan ilmeen ja Ylen uutis-ajankohtaistoiminnan periaatteiden pohjalta. Yle Kainuu ei ole enää vain radio, vaan se näkyy ja kuuluu myös televisiossa ja verkossa, paikallisesti ja valtakunnallisesti.