Historiallisen museon Viipuri-näyttely antaa tilaa evakkojen muistoille

Lahden historiallisessa museossa eläydytään niin suomalaisten elämään Viipurissa, sodan jälkeiseen neuvostoarkeen kuin nykyviipurilaisuuteenkin. Oman koskettavan lisänsä näyttelylle antavat evakkotaipaleelta selvinneiden esineet. Jopa pienellä puuterirasialla on oma tarinansa.

kulttuuri
Lahden historiallisessa museossa on näytteillä evakkojen entisten kotien avaimia.
Juha-Pekka Huotari / Yle

Lahden historiallinen museo on Viipurin historiallisen museon perinteen jatkaja, ja kokoelmiin kuuluvat kaikki sodalta säästyneet museoesineet.

- Viipurin museossakin oli kokoelmia yli 16 000 kappaletta, joista vain 3 000 pelastui. Sekä historiallinen museo että taidemuseo saivat vielä sodan loppupuolella täysosuman lentopommista, joten ne kokoelmat tuhoutuivat, kertoo Lahden historiallisen museon tutkimuspäällikkö Hannu Takala.

Osa säilyneestä kokoelmasta oli esillä jo vuonna 2005, mutta tällä kertaa museo on koonnut huomattavasti laajemman kattauksen. Viipurin lähihistoriaa valottava näyttely avautuu Lahden historiallisessa museossa perjantaina.

- Me olemme halunneet tuoda esiin Viipurin rauniot - sen miten Viipuri pistettiin säpäleiksi. Mutta toisaalta myös se muistojen lämmin, kodikas ja hyvin tunteisiin vetoava Viipuri näiden mukavien ja kauniiden muistojen kautta, kuvailee näyttelyn arkkitehti Minna Välimäki.

"Ne kahvit jäikin juomatta"

Elämyksellisyyttä näyttelyyn tuovat videoprojisoinnit ja lavasteet. Esillä on ensimmäistä kertaa myös historiallisen kokoelman vanha luuhaarniska.

Lahden historiallisen museon vitriinissä on leluja, puuterirasia ja sukat.
Juha-Pekka Huotari / Yle

- Suomeen on tullut 1800-luvun alkupuolella kolme luuhaarniskaa tuolta kaukaa Beringinsalmen paikkeilta. Niistä kaksi on kansallismuseossa. Kolmas oli Viipurin historiallisessa museossa, ja nyt se on esillä täällä meillä, sanoo Hannu Takala.

Kun evakkoon lähtö tapahtui, tytön 5-vuotissyntymäpäivä sattui juuri samalle päivälle.

Tuija Vertainen

Oman paikkansa saavat myös evakkojen mukaansa ottamat esineet, joita museo on kerännyt Lahden seudulla asuvilta. Näytteillä on kaikkea valokuvista ja leluista käyttöesineisiin. Jopa pienellä puuterirasialla on oma tarinansa.

- Kun evakkoon lähtö tapahtui, tytön 5-vuotissyntymäpäivä sattui juuri samalle päivälle. Tämä oli pikkutytön aarre, kun hän joutui lähtemään matkalle. Hän oli käynyt siellä kaapissa jo vähän tutkiskelemassa ja tuoksuttelemassa sitä, paljastaa näyttelyn tuottaja Tuija Vertainen.

Vanha kahvipannu on puolestaan 15-vuotiaan muisto kouluaamusta, jolloin pommitukset alkoivat.

- Ne kahvit jäikin juomatta, Vertainen toteaa.