Hoitokoti elää hyvästä henkilökunnasta

Torniossa vuosi sitten aloittanut Mikevakoti joutui aloittelemaan toimintaansa mediamyllytyksessä. Nyt henkilökunta kerää omaisilta ja asukkailta kiitosta, mutta kritiikki kohdistuu riittämättömään hoitajamäärään.

työntekijät
Ihmisiä hoivakodin terassilla.
Yle / Laura Holappa

Vanhusten hoivapaikassa, Mikevakodissa Torniossa vietetään rauhallista aamupäivää. Jokunen asukas on valinnut istuskelupaikakseen aurinkoisen ja suuren parvekkeen, ja henkilökunnasta välittyy aito ystävällisyys.

Mikään ei kieli siitä, että tarjouskilpailun voittanut Mikeva aloitti toimintansa Torniossa vuosi sitten melkoisen mediamylläkän ja arvosteluryöpyn keskellä. Kilpailutuksen vuoksi vanhusten entinen palvelukoti vaihtui uuteen eli Mikevaan.

- Hyvin ollaan toiminta saatu käyntiin. Kun on tyytyväisyyskyselyä tehty omaisille ja asukkaille, niin henkilökunta erityisesti on saanut kiitosta. Tietenkin oli omat haasteensa, että oli sitä mediamyllytystä alussa ja omaisillakin epäröintiä. Mutta saadun palautteen perusteella voidaan olla ihan tyytyväisiä, toteaa vastaava ohjaaja Sirpa Vuorimaa.

Säästöt kiukuttavat omaisia

Vaikka alkukankeuksista onkin selvitty, pientä arvostelua kuuluu nytkin. Arvostelu ei kuitenkaan kohdistu henkilökuntaan, vaan samaan kuin lukemattomissa muissakin vanhusten hoitokodeissa kautta maan: varojen ja henkilökunnan vähentämiseen, joka väkisinkin heijastuu hoitoon.

Tyytyväisiä ollaan oltukin, hoitajat ovat aurinkoisia ja iloisia ja tekevät voitavansa. Mutta nämä säästöleikkaukset, joita koko ajan tehdään, niin se näkyy.

Satu Rantamäki

- Silloin, kun tämä käynnistyi, niin luvattiin aika paljon. Tyytyväisiä ollaan oltukin, hoitajat ovat aurinkoisia ja iloisia ja tekevät voitavansa. Mutta nämä säästöleikkaukset, joita koko ajan tehdään, niin se näkyy. Ei välttämättä esimerkiksi ehditä ulkoiluttaa, se perushoito annetaan kyllä. Ei tämä näy vain tässä Mikevan toiminnassa, vaan uskon, että se näkyy kaikissa vanhusten hoitolaitoksissa, yhden asukkaan omainen Satu Rantamäki harmittelee.

- Kyllä sen näkee, että henkilökunta tekee tätä suurella sydämellä ja haluaisivat tehdä enemmän, mutta resurssit eivät yksinkertaisesti riitä, Rantamäki jatkaa.

Hyvään hoitoon kuuluu yhdessäolo

Tornion Mikevakodin Vastaava ohjaaja Sirpa Vuorimaa toteaa, että henkilökuntaa on suositusten mukaisesti. Hyvä hoito syntyy Vuorimaan mukaan muun muassa hyvästä henkilökunnasta.

-Siitä että saa sen perushoidon ja turvan. Ja sellaista lämmintä yhdessäoloa. kyllä siinä henkilökunta on ratkaisevassa osassa ja meillä on kyllä henkilökunta saanut hyvää palautetta.

"Täältä löytyy kaikki"

Mutta mitä mieltä ovat Mikevakodin asukkaat itse? Ainakin Matti Pahkalalta liikenee kehuja sekä paikalle että sen henkilökunnalle.

- Kyllä täältä löytyy kaikki, Pahkala kiteyttää.

Jos vielä jotain saisi toivoa hoitokotiin lisää, löytyy tyytyväiseltä huumorimieheltä vastaus siihenkin - tosin pilke silmäkulmassa.

- Thaihierojan. Saiskohan thaihierojan tänne, pohtii Pahkala makeasti nauraen.