Helluntaina heilastellaan ja pojastetaan

Helluntaihin liittyy paljon odotuksia, sillä kevät on kukkeimmillaan ja pyhäpäivänä riittää aikaa. Jos ei heilaa helluntaina, niin myöhemminkin on aikaa, lohduttaa Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija.

ilmiöt
Klassinen kaunotar haikailee.
Meeri Niinistö / Yle

Jos ei heilaa helluntaina, ei heilaa koko kesänä, sanoo vanhan kansan viisaus. Perusteluja sanonnalle ei löydy, kertoo Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko. Asiaa on pidetty itsestäänselvyytenä, eikä perusteluja ole tarvittu.

- Onhan tämä sellaista aikaa, että kevät on kukkeimmillaan. On muutettu aittaan asumaan eli on otollisemmat ja hieman vapaammatkin olosuhteet. Sitten helluntai on pyhä, joten on aikaa, Nirkko miettii.

Pojat kai sitten tytöstää, mutta sitä verbiä en arkistosta vielä löytänyt.

Juha Nirkko

Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistosta löytyi myös toinen helluntaihin liittyvä sanonta.

- Arkistossa se lukee niin, että tyttöjen olisi pojastettava. Se aika hyvin kiteyttää tämän. Pojat kai sitten tytöstää, mutta sitä verbiä en arkistosta vielä löytänyt.

Sanonta on Nirkon mukaan peräisin 1800-luvun suomalaisesta talonpoikaismaailmasta.

... niin juhannuksena jono

Sittemmin suomalaiset ovat jatkaneet sanontaa positivisempaan sävyyn: jos ei heilaa helluntaina, niin juhannuksena jono.

Positiivisia sanontoja helluntaista löytyy myös ympäri Suomea. Kun on heila helluntaina, niin on heila koko vuoden, sanotaan Pohjois-Karjalassa.

- Jos et jouvu jouluna, et piäse piäisenä. Jos et piäse piäisenä, et heilu helluntaina. Jos et heilu helluntaina, et juosse juhannussa. Jos et juokse juhannussa, et kerkiä koko kesänä. Tämä oli Sotkamosta, Nirkko kertoo.

Sitten on vielä kolminaisuuden sunnuntai. Se on pääsiäisen rippeitä, niin sekin hyväksytään vielä.

Juha Nirkko

Helluntai lähestyy uhkaavasti. Nirkko neuvoo, että helluntaisunnuntaina on hyvää aika yrittää. Eikä peli ole vielä pelattu.

- Samaa henkeä on helluntaimaanantaissakin, kun se on sitä viikonlopun seutua. Sitten on vielä kolminaisuuden sunnuntai. Se on pääsiäisen rippeitä, niin sekin hyväksytään vielä.