Ensisynnyttäjän keski-ikä nousemassa uudelle kymmenluvulle

Suomalaisnainen saa tätä nykyä ensimmäisen lapsensa keskimäärin 29-vuotiaana. Synnytysiän nousu on lisännyt keinohedelmöityshoitojen määrää ja laskenut syntyvyyttä.

terveys
Munasolu ja neula.
Onnettomuudessa kuollut pariskunta oli valmistellut keinohedelmöitystä.Yle

Suomalaisten ensisynnyttäjien keski-ikä on nousussa. Tällä hetkellä nainen saa ensimmäisen lapsensa keskimäärin 29-vuotiaana. Kehitys on johtanut hedelmöityshoitojen lisääntymiseen ja myös syntyvyyden alenemiseen.

Opiskelija Piia Paloheimo jakaa ikätoveriensa näkemykset perheen perustamisen periaatteista.

Kaiken pitäisi ikään kuin olla valmiina ensin, ennen kuin niitä lapsia aletaan hankkia

Piia Paloheimo

- Monet haluavat käydä ensin koulut loppuun, mikä kestää useita vuosia. Monella on myös sellainen olo, että haluaa ensin esimerkiksi vakituisen työpaikan ja vakituisen asunnon. Kaiken pitäisi ikään kuin olla valmiina ensin, ennen kuin niitä lapsia aletaan hankkia, Paloheimo kuvailee.

Kolmenkympin rajapyykki häämöttää

Naiset ovat hedelmällisimmillään alle 30-vuotiaina. Ensisynnyttäjien keski-ikä hipoo jo tätä, mikä on johtanut syntyvyyden alenemiseen jo kahtena peräkkäisenä vuotena. Viime vuonna lapsia syntyi Suomessa hieman alle 60 000. Laskua edellisvuoteen on viitisen sataa.

- Se on huolestuttava piirre. Kyllä siinä väistämättä käy niin, että moni kokee, että lapsiluku jäi pienemmäksi, kuin olisi alun perin halunnut. Hedelmöityshoidotkaan eivät onnistu iän karttuessa yhtä hyvin kuin nuoremmilla, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri Varpu Jokimaa.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut 2000-luvun alusta noin vuodella. Hedelmöityshoitojen määrä on puolestaan kasvanut viime vuosina sadoilla vuotta kohti. Vuonna 2011 Suomessa tehtiin 14 900 hedelmöityshoitoa, mikä on 10 prosenttia enemmän vuoteen 2009 verrattuna.

Tupakat ja ylipaino pois

Niin perinteisen raskauden kuin keinohedelmöityksenkin onnistumiseen pätevät samat lääkkeet.

- Esimerkiksi naisen aktiivinen tupakointi tiputtaa koeputkihedelmöityshoidon onnistumisen todennäköisyyden puoleen siitä, mikä se on ei tupakoivilla. Myös yli- tai alipaino vaikuttavat raskaaksi tulemiseen, eli vauvasta haaveilevan on syytä pohtia painoasioita, Jokimaa kertoo.

Töitä voi tehdä loputtomiin, mutta perheen perustamiselle on olemassa rajallinen aika elämän aikana.

Varpu Jokimaa

Tilannetta pahentaa myös suomalaismiesten siemennesteen laadun heikkeneminen. Turun yliopiston professorin Jorma Topparin tutkimusten mukaan miesten sperma on nyt kolmanneksen huonompaa kuin kymmenen vuotta sitten. Varpu Jokimaan mukaan asennemuutoksella saataisiin silti paljon aikaiseksi.

- Emme ole täällä pelkästään talouden ja yhteiskunnan rattaiden pyörittämistä varten. Töitä voi tehdä loputtomiin, mutta perheen perustamiselle on olemassa rajallinen aika elämän aikana, Jokimaa toteaa.

Opiskelija Piia Paloheimo ei vielä varmaksi osaa sanoa, että aikooko hän tulevaisuudessa nostaa vai laskea ensisynnyttäjän keski-ikää.

- Oikeastaan toivon hieman, että voisin laskea, mutta katsotaan nyt, Paloheimo naurahtaa.