Pyörremyrsky Mahasen heikentyi, miljoonat säästyivät

Myrsky ohitti Myanmarin ja heikentyi siirtyessään sisämaahan Bangladeshissa. Yli miljoona ihmistä evakuoitiin syklonin alta.

Ulkomaat
Nainen ja poika hakevat suojaa pyörremyrsky Mahasenilta koulurakennuksesta Chittagongissa, Bangladeshissa.
Nainen ja poika hakevat suojaa pyörremyrsky Mahasenilta koulurakennuksesta Chittagongissa, Bangladeshissa.Abir Abdullah / Epa

Pyörremyrsky Mahasen on siirtynyt rannikolta Bangladeshin sisämaahan. Samalla se on laantunut trooppiseksi myrskyksi. Myrsky on aiheuttanut paljon pelättyä vähemmän tuhoja. YK varoitti ennakkoon, että myrsky saattaa vaarantaa jopa 8,2 miljoonan ihmisen hengen.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä evakuoitiin Myanmarissa ja miljoonan verran Bangladeshissa. Myrsky ohitti Myanmarin miltei kokonaan ja Bangaladeshissakin aiheutti vain melko vähän tuhoja rannikolla. Bangladeshissa kymmenkunta ihmistä on kuollut ja muutamia tuhansia hökkelitaloja on tuhoutunut. Aiemmin Myanmarissa ja Sri Lankassa myrsky tappoi niin ikään muutamia kymmeniä ihmisiä. Tarkkoja uhrilukuja ei vielä ole selvillä.

Myanmarin viranomaiset sanoivat, että ilman valtavia evakuointeja paljon enemmän ihmisiä olisi kuollut. Myrsky uhkasi erityisesti rohingya-vähemmistöä, jotka ovat menettäneet kotinsa buddhalaisten ja muslimen välillä käydyissä väkivaltaisuuksissa viime vuonna.

Sykloni Nargis tappoi yli 130 000 ihmistä Myanmarissa 2008. Vuonna 1991 sykloni tappoi arviolta 139 000 ihmistä Bangadeshin Bengalinlahden alueella. Molemmat noista pyörremyrskyistä olivat kuitenkin voimakkaampia kuin Mahasen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters