Energianeuvonta kuluttajalle vielä vierasta

Lapin energianeuvonta on ollut toiminnassa toista vuotta, mutta se ei ole edelleenkään tavoittanut suurta yleisöä. Neuvontaa on mahdollista saada lähipalveluna, verkossa tai puhelimella.

Kotimaa
Energiatehokas passiivitalo.
Kuvan kaltaisen passiivitalon energiankulutus saattaa olla jopa vain viidenneksen normaalin talon kulutuksesta.Yle

Toista vuotta toiminnassa olevasta Lapin energianeuvonnasta saa tietoa muun muassa rakentamisen ja rakennuksien energiatehokkuudesta sekä asumiseen liittyvistä energia-asioista. Neuvontaa pystyy halutessaan saamaan monella tapaa, kasvokkaisena lähipalveluna, verkossa sekä puhelimella.

Rovaniemen ammattikorkeakoulun yliopettajan Petri Kuisman mukaan valtakunnallisesti koordinoitu energiapalvelu on edelleen kuluttajille vieras palvelu.

- Siinä on niin monenlaista seurakuntaa. Osalle se on hyvinkin tuttua, mutta suurimmalle osalle se on hyvin vierasta, Kuisma toteaa.

Lapin energianeuvontahankkeen projektipäällikkö Mika Vesterinen sanoo, että heidän tehtävänään on lähinnä jakaa tietoa siitä, mistä tietoa lähdetään etsimään.

- Me ei varsinaisesti tehdä tarkkoja laskelmia, eikä anneta lupauksia, vaan ohjataan kuluttaja sinne oikean tiedon lähteelle, Vesterinen muotoilee.

Energiatodistus pakolliseksi

Kesäkuun alussa astuu voimaan uudet energiamääräykset.

- Vuoden1980 ja sitä uudemmille omakotitaloille tulee energiatodistus pakolliseksi myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Se on varmaan aika iso muutos ja rahan menokin asukkaille, Vesterinen toteaa.

Vesterisen mukaan todistuksen hintataso ei ole vielä määrittynyt, mutta hän arvelee sen olevan omakotitaloissa 500 - 700 euroa ja kerrostaloissa 1 000 eurosta ylöspäin.

Petri Kuisma puolestaan kertoo, että energianeuvontaan tulevat kysymykset liittyvät useimmin kiinteistöjen lämmitysjärjestelmiin.

- Tänä päivänä saneerauskohteet ovat yksi suuri kohde. Esimerkiksi öljylämmityksestä voidaan haluta luopua ja laittaa tilalle lämpöpumppujärjestelmä, Kuisma selventää.

Kulutus selville

Kuisma kertoo, että neuvonnassa pyritään aluksi selvittämään mihin energia kiinteistössä kuluu.

- Haluamme mielellään asiakkailta kilowattimääriä tai kuinka paljon vuodessa puuta kuluu tai öljyä. Jos kulutus näyttää kohtuuttoman suurelta, niin aletaan selvittää onko talossa joku vika, esimerkiksi yläpohjassa liian vähän eristystä tai muuta vastaavaa.

- Peruskysymysten jälkeen lähdetään miettimään mikä on järkevä lämmitysjärjestelmä kiinteistöön, Kuisma selventää marssijärjestystä.

Hänen mukaansa asiakas on silloin tyytyväinen, kun takaisinmaksuaika ei ole kovin pitkä. Kuisma arvelee, että tulevaisuudessa energiamääräykset tulevat tiukentumaan.

- Jotta EU:n asettamiin tavoitteisiin päästään, niin tulevaisuudessa määräykset tiukkenevat koko ajan.