Ruotsalaissurrealistin kauniit ja kauheat naiset

"Saavuttaakseen kauneuden äärimmäisen terävyyden täytyy olla kärsimykseen saakka tietoinen katoavaisuuden kauhistuttavasta läsnäolosta". Tämä Svanbergin mietelause kuvaa taiteilijan sielunmaisemaa ja samalla oivasti myös Turun taidemuseossa avautuvaa näyttelyä.

kulttuuri
Max Walter Svanbergin teos.
Max Walter Svanbergin teos.Samuli Holopainen / Yle

Kauneus ja kauheus tasapainottelevat Turun taidemuseossa perjantaina avautuvassa näyttelyssä. Ruotsin kuvataiteen johtavan surrealistin Max Walter Svanbergin tuotanto on ensi kertaa esillä tässä laajuudessaan Suomessa.

Kuvankauniiden töiden rinnalla katsojan mieltä koettelevat painajaismaiset kuvat. Näyttelyn keskiössä on nainen.

- Hänelle nainen ehkä edusti sellasta villiä luontoa ja jonkinlaista myyttistä olentoa, joka tarjosi hänelle mahdollisuuden tuoda sekä kauneuden että toisaalta kammottavuuden ja kauheuden teemoja esille, kuvailee taidemuseon amanuenssi Annina Sirén.

Surrealismin isä tykästyi

Outo lintu -näyttelyn 72 teosta on lainattu Malmön taidemuseosta. Ilmaisutapojen kirjo on laaja - piirustuksista helmimosaiikkeihin ja jopa teatteripukuihin. Uransa alkuvaiheessa taiteilija sai hakea arvostusta.

- Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan eli hän joutui jonkin verran kriitikoiden hampaisiin. Näitä pidettiin jotenkin etovina, omituisina ja parfymoituina, Sirén kertoo.

Näitä pidettiin jotenkin etovina, omituisina ja parfymoituina.

Annina Sirén

Svanbergin maine alkoi kuitenkin kiiriä maailmalla 50-luvulta lähtien. Häntä ylisti mm. surrealismin isänä pidetty André Breton.

- Svanbergin kuvamaailma onnistui jotenkin tiivistämään surrealistien pyrkimykset. Hänen taiteensa on normeista vapaata, villiä ja sellaista mielikuvituksen lentoa, mitä surrealistit tavoittelivat.

Outo lintu Turun taidemuseossa 17.5.-15.9.