Kapinalliset hyökkäyksessä Syyrian eteläosassa

Kapinalliset yrittävät saada haltuunsa tärkeää sotilastukikohtaa lähellä Daraan kaupunkia. Samaan aikaan ihmisoikeusjärjestö kertoo, että Baniasin rannikkokaupungin joukkosurma on ollut tiedettyä suurempi.

Syyrian armeijan joukkoja Damaskoksen ja Daraan välillä. Kuva: SANA

Syyrian kapinalliset sanovat aloittaneensa hyökkäysen tärkeää sotilastukikohtaa vastaan maan eteläosassa torstaina. Samalla kapinallisten joukot yrittävät saada uudelleen haltuunsa menettämiään seutuja Daraan kaupungin ympäristössä.

Kapinalliset joutuivat vetäytymään viime viikolla Khirbet Ghazalan kaupungista, joka sijaitsee tärkeällä, Damaskoksen ja Jordanian rajan välisellä maantiellä. Nyt tiesulkuja yritetään uudelleen haltuun.

Sadat raketinheittimillä ja ilmatorjunta-aseilla varustautuneet kapinallistaistelijat ovat myös aloittaneet hyökkäyksen raskaasti linnoitettuun sotilastukikohtaan. Armeijan 52. panssariprikaatin tukikohtaa pidetään avainasemassa Syyrian eteläosan hallussapidosta sekä eteläisenä puolustuslinjana pääkaupungin suuntaan. Kapinalliset ovat yrittäneet saada sen haltuunsa aiemminkin siinä onnistumatta, mutta nyt käynnissä oleva hyökkäys on kapinallisten mukaan kaikkien aikojen suurin.

Kapinalliset pitävät hallussaan isoja osia Syyrian pohjoisesta ja itäisestä osasta, mutta hallituksen joukot ovat voittaneet useita taisteluita Damaskoksen, Homsin ja Daraan lähellä.

Aleppossa puolestaan kapinalliset ovat joutuneet vetäytymään hyökättyään kaupungin vankilaan. Keskiviikkoaamuna alkanut hyökkäys alkoi kahdella autopommi-iskulla ja taistelut jatkuivat raskain asein, mutta yöhön mennessä kapinalliset eivät olleet onnistuneet vapauttamaan vankilan 4 000 vankia. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Syyrian ilmavoimat pommitti kapinallisia.

Baniasin joukkosurma tiedettyä suurempi

Syrian Observatory for Human Rights puolestaan kertoi torstaina, että Baniasissa alkukuusta sattunut joukkosurma on ollut vielä aiemmin tiettyä suurempi. Baniasissa kuoli 3. toukokuuta yhteensä 145 ihmistä, kaikki siviilejä. Aiemmin kerrottiin yli 60 kuolleen, mutta kateissa oli vielä kymmeniä. He paljastuivat kuolleiksi, kun lähiseudulta löytyi ruumiita. Järjestön mukaan kuolleista oli lapsia 34 ja naisia 40.

- Tämä on yksi rumimmista Syyriassa tapahtuneista joukkomurhista, sanoo järjestöä johtava Rami Abdul-Rahman.

- Baniasissa on tapahtunut etninen puhdistus, hän jatkoi.

Baniasin uhrit olivat kaikki sunnimuslimeja, ja aktivistien mukaan heidät tappoi hallitusta tukevat joukot. Baniasin tapahtumat sattuivat päivää sen jälkeen kun läheisessä Baidan kylässä oli tapettu viitisenkymmentä sunnimuslimia. Tuolloinkin asialla olivat hallitusta kannattavat alaviitit.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja hänen perheensä edustavat shiamuslimeista eronneita alaviitteja.