Juhlapöytään riittää muutama harkittu herkku

Osa kevätjuhlien tarjottavista voidaan tehdä hyvissä ajoin pakasteeseen, täytekakku ja voileipäkakku vaativat kuitenkin viime hetken viimeistelyn. Herkuissa laatu voi korvata määrän, sillä vieraat kiertävät monesti useita juhlia ja kahvipöytiä.

Kotimaa
Kakku ja suklaaleivoksia juhlapöydässä
Etualalla "Arin suklaaleivoksia", taustalla "Vaalea viettelys". Molempien herkkujen reseptit löytyvät Mestarin matkassa -kirjasta.YLE / Anna Sirén

Kevään juhlavalmistelut on monissa perheissä jo aloitettu. Osa juhlapöydän tarjottavista voidaan valmistaa hyvissä ajoin pakasteeseen, osa herkuista on tehtävä vasta viime hetkellä ennen juhlapäivää.

- Pikkuleivät, kuivat kakut ja pullat voi pakastaa. Täytekakku ja voileipäkakut kannattaa täyttää vasta päivää ennen tarjoilua ja laittaa yöksi tiiviiseen pakkaukseen jääkaappiin. Ne koristellaan vasta juhlapäivän aamuna, näin koristeet säilyvät hyvinä ja oikea kakun kosteus on saavutettu, sanoo hotelli, ravintola- ja catering-alan ammatinopettaja Elina Järvistö Seinäjoen Sedusta.

- Toki pikkuleivät säilyvät myös ilmatiiviissä rasiassa, viileässä ja valolta suojassa. Piiloon ne kuitenkin kannattaa laittaa, ettei tule syötyä kaikkea ennen juhlaa, Järvistö nauraa.

Kaveriapua äidille

Juhlavalmistelut leipomisineen ja siivoamisineen kannattaa jakaa monelle päivälle. Ja useammalle ihmiselle, jos mahdollista. Juhla-ammattilainen muistuttaa, että kaikkea ei tarvitse perheenäidinkään tehdä itse.

- Mielestäni äidillä on oikeus juhlia lastaan. Kannattaa siis pyytää tuttavia tai naapureita kahvinkeitto-, lautastenkeruu- ja muuksi avuksi juhlan ajaksi. Menee sitten vaiikka itse avuksi kaverille vastavuoroisesti - kaveria autetaan näissä asioissa, Elina Järvistö toteaa.

Ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia kierretään perinteisesti useammat samana päivänä. Tästä syystä asiantuntija muistuttaa, että tarjottavaa ei tarvitse varata valtavia määriä ja monia laatuja.

- Jos laittaa pöytään seitsemää sorttia, niin niitä tarvitaan väin vähän. Mielestäni muutamallakin laadulla pärjää, kun valitsee jotain tosi hyvää ja laittaa ne tosi kauniisti tarjolle, Elina Järvistö miettii.

- Joskus voisi erityisruokavalioihin kiinnittää huomiota. Itsetehty herkku ilahduttaa tai jos tarjoaa jotain pakastetuotetta, sitä kannattaisi ainakin tuunata, Järvistö toteaa.