Juovikas sittisontiaisen toukka kertoo sateesta

Sään ennustaminen etanan sarvista ja sammakoista on vanhanaikaista - nyt tulevat sittisontiaisen toukat. Mustat, poikittaiset juovat muuten valkeassa toukassa kertovat kesän sateista, väittää heinolalainen taru.

luonto
Tytöt seisovat sateessa sateenvarjon alla.
Joona Haarala / Yle

Sittisontiainen on suurin piirtein sormen paksuinen, kahdesta viiteen senttiä pitkä toukka. Se on perusväriltään vaalea. Keväisin toukassa on mustia, poikittaisia juovia.

- Juovat tarkoittavat sadetta. Tämä koko toukka on kuin kesäkuukaudet eli se tulee jakaa kolmeen osaan. Tämän jälkeen toukasta voi katsoa, minkä kesäkuukauden kohdalle juovat osuvat. Kun on mustaa juovaa, sataa vettä. Muuten se kaikki vaalea on auringonpaistetta, selittää heinolalainen Jukka Hietanen.

Kun on mustaa juovaa, sataa vettä.

Jukka Hietanen

Hietanen oli parikymmentä vuotta sitten kaupassa töissä. Eräs vanha mies kävi aina keväällä kertomassa, millainen sää on tulossa. Mies selitti tarinan sittisontiaisen toukasta.

- Mielenkiinnolla olen tätä seurannut. Joskus tuntuu, että kyllä se on ihan totta ollut, Hietanen miettii parinkymmenen vuoden kokemuksella.

Heinäkuussa sateita

Tämän vuoden ennusteen Hietanen teki viime viikolla, kun hän käänsi kompostia ympäri.

Joskus juhannuksen jälkeen tulee ihan pieniä sateista. Isompia sateita tulee sitten heinäkuus loppu puolella.

Jukka Hietanen

Toukkia oli kymmeniä. Jokaisen toukan väritys näytti Jukka Hietasen mukaan tismalleen samalta.

- Joskus juhannuksen jälkeen tulee ihan pieniä sateita. Isompia sateita tulee sitten heinäkuun loppu puolella. Muuten on ihan aurinkoista, Hietanen ennustaa.