1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

BMX-pyöräily kehittää lapsen motoriikkaa

Bicycle Motocross eli BMX näyttää hurjalta, mutta sopii pienillekin lapsille. Laji auttaa lasta kehittämään motorisia taitojaan. BMX-harrastaja Antti Munnukka rohkaisee lapsia ja nuoria lajin pariin.

Kuva: Anne Karppinen / Yle

Kanta-Hämeessä Hattulassa valmistuu BMX-pyöräilyrata Parolan nuorisotilan eli Nurtsin pihassa olevan skeittirampin taakse. Ässänmallisella radalla on hyppyreitä ja kallistettuja kulmia, joten vauhtia riittää, muttei vaarallisia tilanteita, kertoo Tawast CC:stä Antti Munnukka.

- Rata sopii hyvin lapsille ja nuorille. Eli juuri kun lapsi on oppinut polkemaan pyörällä, niin tämä on erittäin hyvä ja vauhdikas laji, joka kehittää muun muassa tasapainoa, motorisia taitoja ja jalkavoimia, Munnukka kehuu.

Radan saaminen Parolaan on ollut pitkäaikainen haave.

- Toisaalta on ehkä väärin puhua BMX-radasta, sillä tämä on enemmänkin pyöräilyn lähiliikuntapaikka. Toiveissa on saada 6-7-vuotiaat lapset liikkumaan ja hyvän harrastuksen pariin.

Parolan pyöräilyrata on hyvä harjoittelupaikka, koska Munnukan mukaan lasta ei kannata viedä liian aikaisin metsäpoluille harjoittelemaan pyöräilyä.

- Toisaalta tässä lajissa ei ratkaise harrastajan kunto, vaan into ja yhdessä tekemisen meininki.

Perjantaina aamupäivällä pian valmistuvaan Parolan rataan tutustuivat läheisen päiväkoti Marjahatun luontoryhmät. Esikoululaiset ottivat rataan tuntumaa toistaiseksi kirmaten.