Merituulipuiston kohtalo ympäristöministeriön käsissä

Inkoon ja Raaseporin merituulivoimaloiden rakentaminen on päätynyt ympäristöministeriön käsittelyyn. Vuosia alueelle haviteltu kymmenien voimaloiden kokonaisuus ei ole herättänyt innostusta kunnissa. Tuulivoimayritys vaatii nyt ministeriöltä pakkotoimia hankkeen toteuttamiseksi.

tuulienergia
Havainnekuva Inkoo-Raaseporin merituulipuistosta.
Suomen Merituuli Oy:n havainnekuva Inkoon-Raaseporin Merituulipuistosta

Inkoon ja Raaseporin saaristossa pyörii tällä hetkellä yksi ainoa tuulivoimala, mutta Suomen Merituuli Oy haluaa niitä rutkasti lisää. Kunnat eivät ole ajatukselle lämmenneet, joten yhtiö on kääntynyt ympäristöministeriön puoleen vaatien kaavoitusvelvoitetta. Sekä Inkoossa että Raaseporissa hämmästellään päätäntävallan karkaamista ministeritasolle.

- Tässähän on maakuntakaavassa merkintä, että tämä on tuulivoimalle soveltuva alue, mutta eihän soveltuva alue tarkoita sitä, että se pitää toteuttaa. Soveltuuhan se moneen muuhunkin toimintaan, vaikka veneilyyn ja kalastamiseen, Inkoon kaavoitusjohtaja Sten Öhman huomauttaa.

- Eihän se hyvältä tunnu, että kunta ei saisikaa itse päättää. Rantarakentamista luvitetaan ylipäätään voimakkaasti ja esimerkiksi saunarakennuksen tekeminen voi olla hyvinkin vaikeaa. Jos samaan aikaan samalle alueelle saa rakentaa useita tuulivoimaloita, niin kyllähän se on hyvin herkkä asia, Raaseporin tekninen johtaja Jan Gröndahl kuvailee tilannetta.

Merituulivoimaloita on kunnissa vastustettu muun muassa maisemahaittojen takia. Yritys puolustaa hankettaan koko maata koskevilla uusiutuvien enrgiamuotojen lisäämisvelvoitteilla. Ympäristöministeriön ratkaisusta on tulossa merkittävä ennakkopäätös, joka ohjaa myös useita muita rakennushankkeita.

- Onhan se selvää, että jos maakuntakaavassa on joku alue merkattu johonkin käyttöön niin sitä pyritään noudattamaan, mutta onhan maakuntakaavassa merkintöjä muuallakin mitä ei ole kaikilta osin toteutettu, Görndahl muistuttaa.