Urpilainen: Rytminvaihdos jatkuu

SDP:n puheenjohtaja kiitti eroavia ministereitä hyvästä työstä. Ministerinvaihdokset pyritään toteuttamaan ensi viikon perjantain presidentin esittelyssä.

politiikka
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolueensa ministerikierrätystä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolueensa ministerikierrätystä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa 17. toukokuuta.Yle

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen uskoo ministerikierrätyksen merkitsevän rytminvaihdoksen jatkumista SDP:ssä.

Urpilaisen mukaan tähän astikin SDP:llä ollut hyvä ministeriryhmä, jossa kaikki ovat tehneet hyvää työtä vaikeissa olosuhteissa.

Hän mainitsi ensin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin. Guzenina-Richardson on hänen mukaansa tehnyt historiaa. Hän on neuvotellut vanhuspalvelulain ja vienyt muita hankkeita eteenpäin, Urpilainen sanoi SDP:n tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Sote-uudistuksen osalta Urpilainen totesi, että nyt on saavutettu yksi etappi ja uudistus on vahvalla pohjalla. Nyt on hyvä aika vaihtaa viestikapulaa.

Jukka Gustafsson puolestaan on suoriutunut tehtävästä hyvin. Hän jättää Urpilaisen mukaan vahvan jälkensä koulutuspolitiikkaan. Uudesta opetusministeristä Krista Kiurusta Urpilainen muistutti, että hän on taustaltaan opettaja.

Ministerinvaihdokset pyritään toteuttamaan ensi viikon perjantain presidentin esittelyssä.

Ministeriryhmän sukupuolijakautuma tulee muuttumaan uudistuksen myötä. Urpilaisen mukaan tasa-arvo säilyy, kun tarkastellaan SDP:n muitakin avainpaikkoja. Hän muistutti, että kaksi kokenutta miesministeriä jatkaa hallituksessa. Hän viittasi Lauri Ihalaiseen ja Erkki Tuomiojaan.

Puheenjohtaja Urpilainen totesi myös, että liian usein ministerinvaihdon koetaan merkitsevän epäonnistumista. Näin ei hänen mukaansa ole. SDP:ssä ministerin tehtävät ovat kaksivuotisia, Urpilainen sanoi.

Urpilainen kertoi ilmoittaneensa Guzenina-Richardsonille ja Gustafssonille päätöksestään eilen. Hän oli myös pyytänyt Guzenina-Richardsonia puolueensa eurovaaliehdokkaaksi.

Urpilaisen mukaan ministerikierrätys on ensimmäinen osa sosialidemokraattien ryhminvaihdosta. Tulevia lisäosia ovat hänen mukaansa muun muassa politiikan parantaminen ja yhteistyön kehittäminen ammattiyhdistysliikkeen kanssa.