1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Espanjan kuningas osallistuu säästötalkoisiin luopumalla jahdistaan

Alus oli lahja, mutta käyttökustannukset ovat valtion kontolla. Kuningas antaa jahdin hallitukselle myytäväksi.

Espanjan kuninkaan Juan Carlosin huvijahti Fortuna Palma de Mallorcan satamassa kesäkuussa 2000. Kuva: Oscar Pipkin / EPA

Espanjan kuningas Juan Carlos luopuu huvijahdistaan osallistuakseen talouskurimuksessa kamppailevan maansa säästötalkoisiin.

Kuningas sai 21 miljoonan euron arvoisen Fortuna-jahdin lahjaksi Baleaarien saariryhmän turismiyritysryppäältä vuonna 2000. Jahdin käyttökustannukset ovat kuitenkin valtion kontolla, sillä kuningashuoneen muun omaisuuden tavoin ylläpidon maksaa valtio. 

Maan tiedotusvälineiden mukaan jahdin tankin täyttäminen maksaa 20 000 euroa. Kulut ovat herättäneet harmistusta maassa, jossa kansalaiset ovat joutuneet kiristämään vyötä jo pitkään.

Lahjan antajat toivoivat, että kuninkaan seilailu Baleaarien vesillä houkuttelisi muitakin matkailijoita. Kuningas on kuitenkin käyttänyt jahtia harvakseltaan, viimeksi elokuussa. Hän on nyt lahjoittamassa aluksen hallitukselle, joka voi myydä sen.

Espanjan kuningashuoneen suosio on ollut jyrkässä laskussa etenkin kuninkaan vävyn korruptiosyytösten vuoksi. Juan Carlosin omaa mainetta on kolauttanut muun muassa salaiseksi aiottu norsusafari, joka paljastui hänen jouduttuaan onnettomuuteen.