Roihupellon graffitti-iskun tekijät poliisin tiedossa

Helsingin poliisi on edistynyt merkittävästi Roihupellon metrovarikon graffiti-iskun tutkinnassa. Yksi tekijöistä on saatu kiinni ja luovutettu Suomeen. Kolmen muun henkilöllisyys on poliisin tiedossa.

graffitit (teokset)
Graffiti
Töhryistä koituu Helsingille tänä vuonna iso lasku.YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Neljä rikoksesta epäiltyä tunkeutui Roihupellon metrovarikolle kesällä 2011 ja maalasi yhteen metrovaunuun useita graffiteja.

Tekijät olivat saapuneet Suomeen vain tätä tekoa varten ja he poistuivat Suomesta välittömästi teon jälkeen.

Yksi iskun tekijöistä on nyt saatu kiinni ja luovutettu Suomeen. Hän on vangittuna ja myöntänyt teon. Kolmen muun epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta he ovat vielä tavoittamattomissa

Iskun takana eurooppalainen ryhmä

Poliisin tutkinnan edetessä epäilyt kohdistuivat keski-eurooppalaisiin alle 30 -vuotiaisiin miehiin, jotka kuuluvat noin 15 hengen ryhmään, joka tekee graffitityyppisiä vahingontekorikoksia useissa Euroopan suurkaupungeissa.

Tekijät ovat koostaneet teoistaan myynnissä olevan elokuvan, jossa iskuja on tehty muun muassa Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Oslossa, Lontoossa, sekä useissa muissa Euroopan kaupungeissa.

Poliisin tietojen mukaan Suomessa ei aiemmin ole tällaista ryhmän tekemää iskua tapahtunut, vaikka yksittäisiä ulkomaalaisia tekijöitä on kiinni joskus jäänyt.