Illan puhelinsoitto Urpilaiselta nosti Huovisen ministeriksi

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen peruspalveluministeriksi nostama Susanna Huovinen kuuli ministeripestistään eilisiltana puhelimessa.

politiikka
Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.)

SDP:n ministerikierrätystä on pohdittu tiedotusvälineissä jo pitkään. Susanna Huovisen nimi ei kuulu siihen joukkoon, jota aktiivisimmin nostettiin esiin uusista ministereistä puhuttaessa.

- Itsekin kuulin mahdollisesta ministeriydestä eilisiltana kun puheenjohtaja Urpilainen minulle soitti, Huovinen sanoo.

Huovinen ei ollut varautunut ministeriyteen ennen Urpilaisen puhelua.

- En ollut varautunut asiaan, enkä ajatellut, että tämä tehtävä minun kohdalleni osuisi. Toki kun olen ollut politiikassa pitkään mukana ja ministerikokemustakin on, niin ajattelin kyllä olevani yhtenä nimenä pitkällä listalla. SDP:llä on enemmän hyviä henkilöitä kuin on paikkoja, Huovinen sanoo.

Vastuun paino mietitytti

Huoviselle ei jäänyt paljoa aikaa miettiä ministeriyttä.

- Mietin sitä suurta vastuuta, jonka tämän tehtävän mukana ottaa vastaan. Minulla ei ole harhakuvia tehtävän laajuudesta ja vastuullisuudesta. Toisaalta olen ehkä persoonaltani sellainen, että mielenkiintoisiin tehtäviin pitää tarttua, eikä vaikeittenkaan tehtävien edessä voi nostaa käsiä pystyyn, Huovinen sanoo.

Peruspalveluministerin suurin tehtävä tällä vaalikaudella on sosiaali- ja terveysuudistus. Väistyvä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richarson on kohdannut asian valmistelussa rajua kritiikkiä.

En ole huolissani mahdollisesta ryvettymisestä. Kun vastuuta ja tehtäviä tarjotaan, niihin pitää tarttua.

Susanna Huovinen

- En ole huolissani mahdollisesta ryvettymisestä. Kun vastuuta ja tehtäviä tarjotaan, niihin pitää tarttua, Huovinen linjaa.

Huovisen mukaan sote -uudistus on linjattu hyvin, ja Guzenina-Richarsonin työstä on hyvä jatkaa.

Kuntauudistus ja sote -uudistus vedetään Jyväskylästä

Keski-Suomesta on ensi viikon perjantain jälkeen kaksi ministeriä. Heidän tehtävänään ovat vaalikauden puhutuimmat ja eniten kritiikkiä herättäneet sisäpoliittiset kysymykset sote- ja kuntauudistus. Kuntauudistusta vetää Kokoomuksen Henna Virkkunen.

- Luotan siihen, että pystymme hyvään yhteistyöhön. Meillä on pitkä yhteinen historia jo ennen kansanedustajuutta kuntapolitiikasta. Näin isoissa kysymyksissä on puolueitten kesken näkemyseroja, mutta näistäkin on jo suuri osa ratkottu, Huovinen sanoo.

Pääministeri Jyrki Katainen esitteli eilen eduskunnassa Kokoomuksen ja SDP:n yhdessä vetämän sote- ja kuntauudistusta pohtineen työryhmän aikaansaannoksia.

Aisaparina Kokoomuksen Paula Risikko

Huovisen lähin työpari lienee kuitenkin sosiaali- ja terveysministeri, Kokoomuksen Paula Risikko. Hänen ja Guzenina-Richardsonin viileistä väleistä on myös keskusteltu julkisuutta myöten.

- Olen sen sortin poliitikko, että mielestäni kaikkien ihmisten kanssa pitää tulla toimeen ja pitää pystyä neuvottelemaan ja ratkaisemaan vaikeitakin asioita. En usko, että ministeriön ykkösministerin eli Risikon kanssa tulee mitään ongelmia. Meillä on samat nuotit, Huovinen toteaa.