Hyppää sisältöön

Syyrialaispakolaisten määrä paisuu - yli 1,5 miljoonaa paennut ulkomaille

YK:n pakolaisjärjestö arvioi, että todellisuudessa pakolaisia on paljon enemmän, sillä luvussa ovat mukana vain rekisteröityneet tai rekisteröintiä odottavat.

Syyrialainen pakolaistyttö teltan vierellä Zatrain pakolaisleirillä Mafraqin kaupungin lähistöllä Jordaniassa toukokuun 2013 alussa. Kuva: Jamal Nasrallah / EPA

Syyrian sisällissotaa on paennut jo yli 1,5 miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Luvussa ovat mukana vain rekisteröityneet tai rekisteröimistä odottavat pakolaiset, joten todellinen määrä on järjestön mukaan paljon tätä suurempi.

UNHCR:n mukaan pakolaiset ovat kertoneet, että taistelujen kiihtyminen ja kylien ja kaupunkien hallinnan vaihtuminen on saanut yhä useamman siviilin päättämään lähteä.

Ulkomaille lähteneiden pakolaisten lisäksi miljoonia ihmisiä on paennut Syyrian sisällä. Maan sisäisten pakolaisten määräksi on aiemmin arvioitu yli neljä miljoonaa.

Alkuviikolla Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi, että Syyrian konfliktissa on kuollut yli 94 000 ihmistä. Järjestön mukaan molemmat taisteluiden osapuolet vähättelevät kärsimiensä tappioiden määrää ja todellisuudessa kuolonuhreja voi olla jopa 120 000.

Syyrian konflikti alkoi maaliskuussa 2011 presidentti Bashar al-Assadin vastaisesta kansannoususta. Myöhemmin konflikti yltyi sisällissodaksi.

Vuoden 2010 tietojen mukaan Syyrian asukasluku on runsaat 22 miljoonaa.