Pekka Ervasti: Ketjukirje Jemenistä

Terveisiä täältä Jemenistä! Kautta kahleitteni, minua on kohdeltu hyvin.

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kirjoitan teille sinne Suomeen. Videonhan me olemme täällä jo tehneet, mutta en ole aivan varma oletteko saaneet sen. Siinä minä istun paikallinen sanomalehti edessäni ja jemeniläisen ystäväni pitää rynnäkkökiväärin piippua ohimollani. Se, että minua osoitetaan ladatulla aseella ei minusta ole erityisemmin väkivaltaista. Asettahan ei laukaistu.

Minua on kohdeltu täällä hyvin.

Muutaman kerran olen jättänyt jäähyväiset kämppiksilleni, kun on näyttänyt, että noutaja tulee, mutta en minä ole sitä kokenut mitenkään uhkaavana. Maassa maan tavalla.

Onneksi olen siellä Suomessa käynyt intin. Sotkun munkit ja RUK:n kurssijuhla ovat koulineet minut kestämään hyvin muutaman kuukauden virumista jemeniläisessä koirankopissa ajoittaisessa kuolemanpelossa.

Niin, että helppohan minun on, kun olen suomalainen reservinupseeri. Ulkomainen kämppiksemme on sen sijaan väräjävämpi, vaikka on sentään entisen suurvallan jälkeläinen. Mutta pahapa sitä on mennä toisen kahleisiin. Se on korvien välissä koko homma.

Se, että minua osoitetaan ladatulla aseella ei minusta ole erityisemmin väkivaltaista. Asettahan ei laukaistu.

Asumme täällä hyvin samanlaisissa olosuhteissa kuin muutkin paikalliset. Puitteet ovat vaatimattomat mutta alkeelliset. Tämä on eräänlainen All Inclusive -tyyppinen ratkaisu. Pakettiin kuuluvat myös erämaan pikkueläimet, hämähäkit, itikat sun muut, joita kuitenkin luikertelee sisätiloihin yllättävän vähän, kun ottaa huomioon, että täkäläiseen tapaan asuntomme nurkat hieman repsottavat.

Toistan, että meitä on kohdeltu hyvin. Ensin tosin oli hieman alkukankeutta, kun isäntiemme mielestä emme olisi saaneet jutella keskenämme. En kuitenkaan kokenut sitä mitenkään epämiellyttävänä. Hiljainen meditointi sopii suomalaiselle luonteelle.

Pikkuhiljaa olemme kuitenkin pystyneet myös keskustelemaan keskenämme. Kuiskaamalla tosin - ja mieluummin yöllä, kun jemeniläiset isäntämme nukkuvat. Ihan hyviä keskusteluita meillä on ollut, ei siinä mitään.

Arvelen, että te siellä kotipuolessa olette ehkä vähän huolissanne, kun meistä ei ole pitkään aikaan kuulunut mitään. Aivan kuten olitte vähän huolissanne, kun päätimme lähteä tänne Jemeniin.

Lopputulos osoittaa, että huolenne olivat turhia. Kun olimme maahan saavuttuamme tehneet opintopiirillemme ja sitä kautta lähes koko Sanaan kaupungille selväksi, että ollaan sotilaskoulutuksen saaneita terrorismintutkijoita Suomesta, niin aika pian saimmekin kutsun nauttia paikallisesta vieraanvaraisuudesta maaseudun rauhassa.

Kun jossakin vaiheessa palaamme kotiin, aion lämmittää saunan ja suunnitella tulevaisuuttani. Ihan kiva on taas mennä takaisin töihin ja tavata niitä duunikavereita, jotka varoittelivat lähtemästä Jemeniin. Kylläpä saivat pitkän nenän!

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö