Gallen-Kallela-Sirén sai moitteet Guggenheim-hankkeen valmistelusta

Oikeusasiamies moittii museonjohtaja Janne Gallen-Kallela-Sirénin toimintaa Guggenheim-hankkeen valmistelussa.

Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén. Kuva: Yle

Oikeusasiamies moittii Helsingin kaupungin taidemuseon entistä johtajaa Janne Gallen-Kallela-Siréniä tämän toiminnasta Guggenheim Helsinki -museohankkeen valmistelussa.

Gallen-Kallela-Sirénin olisi pitänyt ymmärtää omien sidonnaisuuksiensa aiheuttavan julkisuudessa vakavia epäilyjä hänen esteellisyydestään ja vaarantavan hänen puolueettomuutensa, moittii apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Guggenheim Helsinki -hankkeen valmistelun aikana Gallen-Kallela-Sirén istui Carl-Gustaf Ehrnroothin omistaman Ekoport-yhtiön hallituksessa. Ehrnrooth puolestaan kuuluu Solomon R. Guggenheim -säätiön hallitukseen.

Toinen epäilyjä herättänyt asia oli se, että Gallen-Kallela-Sirénin puoliso oli työsuhteessa samaan yhtiöön.

Janne Gallen-Kallela-Sirén toimi Guggenheim Helsinki -hankkeessa kaupungin vastuuhenkilönä sekä yhteyshenkilönä Solomon R. Guggenheim-säätiöön.

Hankkeen kaatumisen jälkeen hän on eronnut virastaan Helsingin kaupungin taidemuseon johtajana. Tammikuussa hänet nimitettiin Yhdysvaltain Buffalossa sijaitsevan Albright-Knox-taidemuseon johtajaksi.

Guggenheim-hanke kaatui vuosi sitten toukokuussa Helsingin kaupunginhallituksen päätökseen.

Tällä viikolla kävi ilmi, että hanketta on herätelty uudestaan henkiin. Yle Uutiset kertoi keskiviikkona, että Guggenheim-säätiön edustajat ovat tavanneet Helsingin virkamiesjohtoa kevään ja talven aikana. Hanketta on lobannut myös helsinkiläinen viestintätoimisto Miltton Networks.