Tuore ministeri Pia Viitanen on jo käärinyt hihansa

Demarien ministeriruletti pyöräytti tamperelaisen kansanedustajan Pia Viitasen perjantaina asunto- ja viestintäministeriksi. Uusi ministeri puhkuu toimintatarmoa.

politiikka
Pia Viitanen ja Jukka Gustafsson
Yle

- Täytyy sanoa, että ensimmäinen ajatus oli pieni hämmennys. Tuntuu aika hienolta, että saa näin suuren kunnian toimia ministerin tehtävissä tulevaisuudessa, kuvaa Pia Viitanen tunnelmiaan Yle Tampereelle.

Viitanen muistaa samaan hengenvetoon myös mainita nöyryyden.

- Silloin kun tällainen tehtävä tulee eteen, kyllä siihen pitää vakavasti ja nöyrästi suhtautua. Samaan aikaan tuli kuitenkin toimintatarmo ja innokkuus, koska on erittäin mukavaa tarttua uusiin tehtäviin. Vähän niin kuin hihat käärittynä -meiningillä tässä ollaan lähtökuopissa, sanoo pestinsä ensi viikolla aloittava Viitanen.

Mieluisa salkku

Asunto- ja viestintäministerin salkku on tuoreelle demariministerille mieluinen.

- Minullahan on jo aikaisemmissa tehtävissäni pitkän eduskuntauran aikana ollut tähän liittyviä tehtäviä. Asuntopuoleen olen tutustunut jo heti alussa, kun menin ympäristövaliokunnan jäseneksi, jossa ovat myös asuntoasiat.

Vähän niin kuin hihat käärittynä -meinigillä tässä ollaan lähtökuopissa.

Pia Viitanen

- Sen jälkeen olen ollut valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston jäsen, vetänyt puolueen asuntopoliittista ohjelmaa ja ollut valtion asuntoneuvoston puheenjohtaja, luettelee Viitanen esimerkkejä.

Viitanen toivoo ihmisille halvempia asuntoja. Asuminen on kallista erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tärkeää olisi, että ihminen pystyisi asumaan kohtuuhintaan tavalla, joka vastaa hänen tarpeitaan.

Viestintäpuoli ei Viitaselle ole yhtä tuttu, mutta sieltäkin löytyy tuttuja asioita. Esimerkiksi Yleisradion hallintoneuvostossa Pia Viitanen on ollut yli 10 vuotta.

Ministeri ei unohda Tamperetta

- Tietty työn ja oikeudenmukaisuuden linja, mikä on ollut minulle tärkeää politiikassa yleisesti, antaa mahdollisuuden myös ministerintehtävässä edistää näitä arvoja. Esimerkiksi asuntopuolella meillä on työllistävää mahdollisuutta rakentamisessa ja korjausrakentamisessa, Pia Viitanen muistuttaa.

- Kaikki ymmärrämme, että esimerkiksi viestintäpuolella ICT-ala on juuri se, mistä haetaan uutta kasvumahdollisuutta.

- Näen isona yhteiskunnallisena haasteena oman ministeriöni kautta tarttua myös työllisyyskysymyksiin.

Pia Viitanen vaikuttaa myös Tampereen kaupunginvaltuustossa. Hän uskoo, että aikaa riittää myös Tampereelle.