1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Homofobia on Euroopassa yhä yleistä

EU teki kaikkien aikojen laajimman selvityksensä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintäkokemuksista. Kaksi kolmasosaa vastaajista sanoi, ettei uskalla pitää kumppaniaan kädestä julkisella paikalla.

Ulkomaat
Miespari käsi kädessä.
Yle

Miltei puolet Euroopan homo- ja biseksuaaleista ja transsukupuolisista kokee syrjintää tai vainoa suuntautumisensa vuoksi, kertoo tuore EU-raportti, joka julkaistiin tänään perjantaina, kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä. Suomessa luku on seitsemänneksi pienin, 38 prosenttia. Pienin luku (30 prosenttia) on Hollannissa, suurin Liettuassa (61 prosenttia).

EU:n perusoikeusviraston FRA:n onlinekysely on lajissaan Euroopan kaikkien aikojen laajin. Siihen vastasi 93 000 täysi-ikäistä asukasta EU:n 27 jäsenmaassa sekä Kroatiassa, josta tulee EU:n jäsen heinäkuussa. Heiltä kysyttiin syrjinnästä asumisessa, terveydenhoidossa, koulutuksessa ja sosiaalipalveluissa. Lisäksi kysyttiin työtoverien suhtautumista.

Aivan liian monta ihmistä estetään olemasta oma itsensä.

FRA:n johtaja Morten Kjærum

Runsas neljännes vastanneista kertoi, että heidän kimppuunsa oli hyökätty tai heitä oli uhattu väkivallalla viiden viime vuoden aikana. Transihmisillä luku oli selvästi suurin. Hyökkäykset tapahtuvat useimmiten julkisilla paikoilla. Tavallisesti hyökkääjiä on useita ja he ovat miehiä, vastaajat kertovat.

Niinpä vain neljännes homo- ja biseksuaalisista miehistä sanoo rohkenevansa pitää samaa sukupuolta olevaa kumppaniaan kädestä julkisella paikalla. Naiset uskaltautuvat siihen jonkin verran useammin. Puolet vastaajista kertoo välttävänsä paikkoja, joissa vaara tuntuu suurimmalta – esimerkiksi julkisia kulkuneuvoja.

Pelko, eristäytyminen ja syrjintä ovat selvästi jokapäiväinen ilmiö hlbti-ihmisille, sanoo FRA:n johtaja Morten Kjærum.

– Aivan liian monta ihmistä estetään olemasta oma itsensä. Heidän ei sallita elää arvokkaasti, elämästään nauttien ja itseään ilmaisten, Kjærum suri raportin esittelytilaisuudessa ja vaati toimia niin EU:lta kuin sen jäsenmailta.

Kouluissa homotellaan tuon tuosta

80 prosenttia vastaajista kertoi kuulleensa kouluikäisenä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen pilkkaamista, ja 60 prosenttia oli kokenut sitä henkilökohtaisesti. Luku ei ollut Suomessa muuta Eurooppaa siistimpi. Kaksi kolmannesta vastaajista olikin salannut suuntautumisensa koulussa, pojat enemmän kuin tytöt.

Puolet vastaajista arvioi, ettei poliisista ole heille apua, ja miltei puolet sanoi, että virkamiesten loukkaava puhe on yleistä heidän kotimaassaan.

Yli puolet vastaajista ei ollut kertonut suuntautumisestaan edes perheensä jäsenille, ja yli puolet oli vaiennut siitä jokseenkin kokonaan. Vain noin viidennes oli ollut asiassa täysin avoin sekä koulussa että työpaikalla.

Lue seuraavaksi