Ensimmäiset euroviisumuistot yli 40 vuoden takaa

Pohjois-Suomen Euroviisuklubin puuhamies Erkki Ahonen on varma, että Suomen edustaja Krista Siegfrids erottuu muista viisuilijoista räiskyvällä ja valloittavalla persoonallaan. Vannoutunut viisufani on ollut myös raadissa valitsemassa suomalaisesiintyjiä viisuihin.

Euroviisut
Pohjois-Suomen euroviisuklubin puuhamies Erkki Ahonen.
Kati Ronkainen / Yle

- Ensimmäinen muistikuvani euroviisuista on vuodelta 1971, kun Monaco voitti viisut, euroviisufani Erkki Ahonen kertoo. Lapsuudesta saakka viisuja seurannut Ahonen ylpeilee myös käyneensä samaa yläastetta Rovaniemellä kuin viisuvoittaja Lordi, vaikkakin eri aikaan.

Mies on käynyt paikan päällä seuraamassa Eurovision laulukilpailuja kolme kertaa. Hän seuraa Malmön kisoja Oulussa.

- Oululaisessa ravintola Perlassa on luvassa lauantaina euroviisuja suurelta screeniltä. Sinne kokoontuu iso porukka viisufaneja. Itselläni on myös vaihtoehtona jäädä kotisohvalle kisoja seuraamaan, Ahonen sanoo.

Ahonen on ollut myös raadissa valitsemassa Suomen edustajia viisukarsintoihin vuonna 1993 ja 2005.

Krista erottuu muista

Suomen edustaja Krista Siegfrids saa viisufanilta kehuja.

- Krista on todellinen voimapakkaus. Hän on energinen ja erilainen verrattuna muihin finalisteihin, sillä hän näkyy ja räiskyy, Ahonen sanoo.

Kohu Suomen esityksen lopun suudelmasta ei viisukonkaria hetkauta.

- Vuosien varrella ollaan nähty niin monenlaisia esityksiä, että tuossa suudelmassa ei ole mitään ihmeellistä, Ahonen toteaa.

- Suomen esiintymisnumero neljä ei ole kuitenkaan välttämättä kaikkein paras, sillä alkupään esitykset saattavat unohtua, mies pohtii.