Legendaarinen Lapin tanssijoiden keidas kaunistui

Lavatanssikesä käynnistyy Lapissa, kun Suukosken Keidas avaa ovensa Tervolan Koivussa lauantaina. Suukosken lavan uusi isäntä Paavo Huuskonen odottaa vilkasta tanssikesää.

musiikki
Suukosken keidas Paavo Huuskonen
Tervolan Koivussa oleva suosittu tanssipaikka Suukosken Keidas on pessyt silmänsä niin sisältä kuin päältäkin. Tanssilavan uusi isäntä Paavo Huuskonen esittelee tyytyväisenä remontin tulosta. Muun muassa orkesterikoroke on siirretty sille rakennettuun lisätilaan maantien puoleiseen päätyyn. Näkyy kuvassa taustalla.Jorma Korhonen / Yle

Huuskonen sanoo, että paritanssin suosio on kasvussa ja myös vanha tanssilavakulttuuri tekee uutta tuloaan. Suukosken Keidas lähtee kesäkauteensa remontoituna ja entistä ehompana.

Suukosken lavaa on peruskorjattu sisältä ja päältä, niin että se kaikilla tavoin vastaa nykyaikaisiin vaatimuksiin. Huuskonen sanoo, että remontissa on kuunneltu niin tanssivaa yleisöä kuin orkestereitakin.

- Vaatimukset ovat nyt aivan erit kuin vuosikymmen sitten, hän sanoo pitkään alalla olleena. Aiemmin Huuskonen kehitti Ouluun Hietasaaren Tanssimajakan ja pyöritti sitä viisitoista vuotta. Paikka paloi, mutta Huuskonen ehti siitä luopua ennen katastrofia, myi lavansa Auraviihteelle.

- Silloin ajattelin, että enää ei mitään, mutta mihin suutari lestistään pääsee, hän toteaa. -Neljä vuotta vain katselin tätä maailman menoa, mutta aika tuli pitkäksi ja lähdin taas touhuun mukaan.

Kun tuli mahdollisuus ostaa Suukosken Keidas Koivun järjestöyhdistykseltä, niin Huuskonen sen osti yhdessä torniolaisen Markku Posion kanssa. Yrityksen nimi on Rälläkkä-Viihde Oy.

- Asuimme paljon tuossa vieressä Ryynäsennniemen campingalueella. Siellä tuli usein puheeksi, että lava olisi myynnissä. Pari vuotta aprikoimme ja sitten rohkaistuimme.

Huuskonen sanoo, että hankkeeseen kannustajia oli paljon, Souvareiden Lasse Hoikasta lähtien. Lassen kotipaikka on joen toisella puolella ja Suukosken Keidasta puhutellaankin Souvareiden kotilavaksi.

-Tässä sitä nyt puuhastellaan viihteen parissa.

Vastaa nykyajan tarpeita

Suukosken Keitaalla on viime aikoina tehty uutterasti töitä, että paikat on saatu iskukuntoon. Nyt järein remontti on takana ja talo vastaa ntkyajan tarpeita ja vaatimuksia. Lauantaina satamäärin ihmisiä saapuu testaamaan ja arvioimaan tehtyä työtä. Uusiutumisen huomaa jo portin ulkopuolella. Parkkialuetta on tullut hehtaari lisää.

- Semmosta 500-700 ihmistä odotan avajaisiin...

Huuskosesta on mielenkiintoista kuulla, kuinka uusi sisäjärjestely otetaan vastaan. Orkesterikorokekin on aivan eri paikassa kuin ennen. Musikantteja varten on rakennettu erillinen lisäosa maantien puoleiseen päätyyn

- Luulenpa, että orkesterit siitä tykkäävät ja olletikin, kun kurkaavat takatiloihin, stagelle. Siellä on viimeisen päälle lepotila, suihkut ja vessat... Kommentitpa kuulen lauantaina Taikakuun ja Jettisetin pojilta.

Vanhan orkesterikorokkeen Huuskonen on kalustanut pehmeillä sohvilla ja sohvatuoleilla ja rekvisiittana on myös palmupuita.

- Siellä on se varsinainen keidas. Siellä on lysti levähtää ja katsella lavan elämää, hän sanoo.

Suukosken Keitaalla on myös muulla tavoin ajateltu yleisön hyvinvointia. Saniteettitilat on uusittu ja invavessat rakennettu. Keittiötä ja ravintolaakin on paranneltu.

Huuskonen vilkaisee ravintolan ikkunasta vieressä tulvivalle Vähäjoelle ja osoittaa:

- Tuonne rantaan tulee fiksut tulistelupaikat. Sinne mennään jos sääsket sallivat, hän naurahtaa.

Huuskonen tietää ja tuntee Suukosken Keitaan vuosikymmenten takaa.

- Onhan tällä perinnettä. Täytyyhän tämä elävänä pitää.