Ilmakehätutkijoiden zeppeliini-ilmalaiva on kerännyt arvokasta tietoa Suomen ilmanlaadusta Jämijärvellä. Suomen ilmakehästä on haettu vertailukohtaa Keski-Euroopan saastuneemmille ympäristöille. Tutkijat selvittävät ilmalaivan avulla ilmastonmuutosta Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Kansainvälinen tutkimusryhmä on tyytyväinen työn tuloksiin.
Kyse on nelivuotisesta kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka kokonaisbudjetti on noin yhdeksän miljoonaa euroa. Tutkijoiden apuna on Jämijärvelle vappuna laskeutunut ilmalaiva, jonka avulla kerätään näytteitä ilmakehän hiukkasista eli aerosoleista.
Zeppeliini ketterä kuin helikopteri
Tutkimustohtori Hanna Mannisen mukaan zeppeliinillä pääsee lentämään hyvin matalillakin korkeuksilla ja se melkein yhtä ketterä kuin helikopteri. Lisäksi se kantaa painoonsa nähden hyvin paljon mittalaitteita.
- Olemme jo 17 vuotta mitanneet Hyytiälän metsäasemalla pienhiukkasia ja istuneet koko ajan kiinteässä mittauspisteessä. Zeppeliinillä saamme mittausaineistoa eri korkeuksilla ilmakehässä ja pääsemme tietenkin kiertämään maata.
Tavoitteena ilmastomallit
Tutkimuksen tavoitteena on saada ilmastomalleja.
- Eli tuotamme materiaalia ilmastomallien avuksi, jolloin pystytään ennustamaan ilmastonmuutosta ja miten ilmanlaatu vaikuttaa asiaan. Suomessa tutkimme nimenomaan sitä, kuinka paljon luonto vaikuttaa pienhiukkaspitoisuuksiin ja kuinka paljon luonnosta lähtee kaasuja. Viime kesän Etelä- ja Keski-Euroopan mittauksilla tutkimme, kuinka paljon ihminen vaikuttaa päästöillään ilmanlaatuun ja ilmastonmuutokseen.
Ilmalaiva tekee tutkimuslentoja kesäkuun puoliväliin asti Jämijärven ja Juupajoen Hyytiälässä sijaitsevan Helsingin yliopiston mittausaseman välillä.