1. yle.fi
  2. Uutiset

EU uhkaa Kiinan ja Intian lentoyhtiöitä saastesakoilla

EU edellyttää, että ulkomaiset yhtiöt maksavat kasvivuonepäästöistä lentäessään Euroopan kaupunkien välillä. Valtaosa yhtiöistä on noudattanut vaatimusta.

Ulkomaat
China Eastern-yhtiön lentokone nousee ilmaan Quingdaon kentältä.
Wu Hong / EPA

Kahdeksaa kiinalaista ja kahta intialaista lentoyhtiötä uhkaavat enimmillään miljoonien eurojen sakot, elleivät yhtiöt ala maksaa EU:n ilmatilaan päästämistään kasvihuonekaasuista, varoittaa EU:n komissio.

EU-maat voivat sakottaa Kiinan valtiollista Air China -yhtiötä ja seitsemää muuta EU:n päästökauppajärjestelmän perusteella. EU päätti viime vuonna sisällyttää lentoyhtiöt järjestelmään, mikä aiheutti ankaria vastalauseita Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Niiden mielestä EU rikkoi kansainvälistä lakia.

EU luopui vaatimuksesta EU-maihin laskeutuvien ja niistä lähtevien lentojen osalta, kunnes asiasta neuvotellaan syyskuussa kansainvälisessä siviili-ilmailujärjestössä ICAO:ssa. Perjantaina komissio kuitenkin ilmoitti, että vaatimus pätee EU:n alueella.

Siten esimerkiksi kiinalainen kone, joka ensin laskeutuu Ateenaan ja jatkaa sieltä Müncheniin ennen paluutaan Aasiaan, on velvollinen maksamaan Ateenan ja Münchenin välisistä päästöistä, komissio patistaa.

Sen mukaan lähes kaikki lentoyhtiöt noudattavat päästökauppajärjestelmää täysin, mutta intialaiset Air India ja Jet Airways sekä Air China ja seitsemän muuta kiinalaisyhtiötä rikkovat sitä.

Kiinalaisyhtiöitä uhkaa yhteensä 2,4 miljoonan euron sakko. Intiailaiset selviäisivät 30 000 eurolla.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi