Asuntokauppa hiljeni kesän alla

Asuntokaupat vähentyivät huhtikuussa Kuopiossa. Yleinen taloudellinen tilanne on heijastunut markkinoille. Perinteisesti asunto- ja talokauppa käy hyvin kesällä.

kiinteistökauppa
Mies katselee asuntoilmoituksia liikkeen näyteikkunasta.
Antti Karhunen / Yle

Kiinteistönvälittäjät jännittävät, millainen kesäkausi tulee asuntokaupoissa. Kuopion seudulla tehdään kuukausittain noin 200 asuntokauppaa. Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet viime viikkoina.

Kuopion Kiinteistönvälittäjät ry:n puheenjohtaja Katja Määttälä sanoo, että tammi-maaliskuussa tehtiin kauppoja varsin hyvin. Huhtikuussa kauppaluvut laskivat kuitenkin selvästi. Määttälän mukaan myös omakotitalokauppoja on ollut talven ja kevään aikana niukasti.

Omakotitalojen myyntiajat vaihtelevat Kuopiossa nyt tyypillisesti kahdesta neljään kuukauteen. Arvokohteiden myynti vie sitäkin enemmän aikaa.

Moni on sanonut, että heikot kelit veivät mökkikuumeen.

Katja Määttälä

- Myynti hidastuu selvästi, kun omakotitalon hinta on yli 300 000 euroa, sanoo Määttälä.

Kuopiossa myös kerrostaloasuntojen myyntihinnat ovat pidentyneet. Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton hallitukseen kuuluva Katja Määttälä arvioi kerrostaloasunnon keskimääräiseksi myyntiajaksi noin kahdeksan viikkoa.

Kerrostaloasuntoja lisää myyntiin

Määttälä kaipaa Kuopiossa markkinoille lisää etenkin pieniä kerrostaloasuntoja. Yksiöitä ja kaksioita tarvittaisiin myyntiin etenkin kaupungin keskustassa. Määttälän mukaan lähiöissä tarjontaa on riittävästi.

Asuntomarkkinoiden notkahduksesta huolimatta kiinteistönvälittäjät luottavat, että kesäkaudella kauppa käy ja kohteet vaihtavat omistajaa.

- Kesän kauppaluvut riippuvat pitkälti siitä millaisia kohteita markkinoilla on tarjolla. Asumisen tarve ei ole hävinnyt mihinkään, sanoo lähes 20 vuotta kiinteistöalalla työskennellyt Katja Määttälä.

Asuntojen markkinointi verkkosivuilla on muuttanut alan käytäntöjä. Potentiaalinen ostaja jättää turhat esittelykierrokset pois, kun huoneistoon voi tutustua tarkasti jo etukäteen.

- Näytöllä on silti edelleen suuri merkitys. Ei kukaan osta asuntoa näkemättä. Kyllä asunto on nähtävä paikan päällä, sanoo Katja Määttälä.

Mökkikaupassa on kovia pyyntihintoja

Kesä piristää myös mökkikauppaa. Viime kesänä sää ei suosinut mökkeilyä, joten kaupat takkusivat.

- Moni on sanonut, että heikot kelit veivät mökkikuumeen. Tänä keväänä mökkejä on kysytty, mutta hinnasta ei päästä helposti kaupoille, arvioi Määttälä.

Kuopion seudulla potentiaalinen mökkiostaja hakee kohdetta vajaan tunnin ajomatkan päästä keskustasta.

- Nykyihmiset arvostavat mukavuuksia. Mökille olisi oltava tie pihaan, sähköt ja vesiosuuskunnan vesi. Lisäksi paikan pitäisi olla vielä ison järven rannalla, luonnehtii Määttälä.

Saarimökkejä on myös tarjolla, mutta niiden kysyntä on vaisua. Markkinoilla on myös vanhoja mökkitontteja, joissa on vielä rakennusoikeutta jäljellä ja mukavuuksiakin on saatavilla.

- Näissä kohteissa mökin jatkojalostaminen jää sitten uudelle omistajalle, sanoo Katja Määttälä.