Metsäperkele-näytelmää seuraa Mäntän Paperiperkele

Särmikäs metsäpatruuna G.A. Serlachius herää henkiin Mäntän Serlachius-museon teatterinomaisessa näyttelyssä. Pääosassa on mies, joka muutti korpeen valloittaakseen maailman.

Kuva: Ulla Meriläinen / Yle

Kun näyttelyvieras laittaa kuulokkeet korvilleen, hän pääsee seuraamaan tarinaa vuonna 1830 syntyneestä räyhähenkisestä patruunasta. Serlachius-museon Gustafin Paperiperkele rakentuu kahdeksasta kohtauksesta, joissa puheenvuoron saavat Serlachius itse, hänen vihamiehensä, omaisensa ja ystävänsä.

Museonjohtaja Pauli Sivosen sanoin mukaan on ladattu vahvoja tunteita.

- Hän oli todella poikkeuksellinen ihminen, jonka kanssa ei varmasti ollut helppoa elää, mutta hän sai myös paljon aikaiseksi. Pikkuhiljaa hän rakensi taloudellista imperiumiaan ja teki Mäntästä merkittävän metsäteollisuuspaikkakunnan.

Kun kaikki tunsivat tehtaanomistajat

- Metsäteollisuus on nykyään globaalia ja kasvotonta. Näyttely muistuttaa tilanteesta, kun kaikki mänttäläiset, valkeakoskelaiset tai nokialaiset tunsivat henkilöt, jotka pyörittivät näitä tehtaita. Nyt maailma on täysin erilainen.

Näyttely pohjautuu Teemu Keskisarjan Serlachius-elämänkertaanVihreän kullan kirous. Visuaalisen ilmeen on suunnitellut näyttelypäällikkö Tarja Väätänen.

Tarina on yleispätevä,  ja tämä historia koskee todella monien suomalaisten ihmisten menneisyyttä.

Pauli Sivonen

- Tämä on teatteriesitys ilman eläviä näyttelijöitä. On ollut tosi jännää ja haastavaa, Väätänen kuvaa näyttelyn rakentamista.

Konkurssin partaalta menestyksen aallonharjalle noussut G.A. Serlachius kuoli 1901.  Sata vuotta myöhemmin metsätehtaita ajetaan alas eikä raha enää haise.

- Tarina on yleispätevä. Tämä historia koskee todella monien suomalaisten ihmisten menneisyyttä. Mäntän kaltaisia teollisuuskaupunkeja on Suomi täynnä, ja tämän voi päässään helposti asemoida myös omaan kotiseutuunsa, Pauli Sivonen uskoo.

Paperiperkele-näyttely avataan Serlachius-museossa Gustafissa Mänttä-Vilppulassa lauantaina 18. toukokuuta.