yle.fi-etusivu

Kurkitanssia jo 20 vuoden ajan

Kookka-kurki sukii pihalla sulkiaan. Sen on syytäkin, sillä lauantaina Humppilassa vietetään hänen 20-vuotissyntymäpäiviään. Lintuharrastaja Jouko Alhainen järjestää lauantaina Ravintolapäivänä kurki-kahvilan Kookka-kurjelleen.

Kotimaa
Lintuharrastaja Jouko Alhainen ja Kooka-kurki tanssimassa.
Ville Välimäki / Yle

Humppilalainen lintuharrastaja Jouko Alhainen hoiti ensimmäisen kurkensa kuntoon jo noin 30 vuotta sitten. Kaikkiaan mies on hoitanut kuntoon arviolta viisikymmentä eri tavoin loukkaantunutta kurkea.

Tällä hetkellä Alhaisen hoidossa on Kookkan lisäksi kaksi kurkea.

- Kookka on syntynyt Huittisten ja Kokemäen rajalla Puurijärvellä, Isosuolla. Hän menetti lentokykynsä kaksikymmentä vuotta sitten elokuussa - juuri kun oli oppinut lentämään. Ei ole kovin yleistä, että kurkivanhemmat hylkäävät poikasensa. Ohjeistin lintubongarikaveriani ja hän otti Kookkan kiinni ja kiikutti tänne, kun minulla oli täällä muitakin kurkia, muistelee Alhainen.

- Kyllä minä olen näiden lisäksi pyrkinyt hoitamaan kaikki sellaiset, jotka on parannettavissa ja ainahan se on suuri voitto, jos saa yhdenkin kurjen takaisin luontoon ja vapauteen.

Kurjista kavereita - ja Kookasta jopa tanssipartneri

Kookkaiden ja näyttävien kurkien kanssa eläminen on mielenkiintoista, sillä nehän ovat kavereita.

- Kun tässä pihalla teen jotain, niin pitää varoa, ettei lapio tai harava osu lintuun. Nämä ovat niin uteiliaita lintuja, mutta Kookka on niistä kaikken rohkein. Hän tekee ihan mitä vaan ja kävelee vaikka valkeiseen perässä. Se on niin sataprosenttisesti leimaantunut minuun.

Klapiurakassakin mukana

Jouko Alhainen kertoo, että joskus kurkien utelaisuus menee jopa hiukan liian pitkälle.

- Appiukkoni, joka ennen asui tässä, teki keväisin klapeja. Eräänä keväänä soitin hänelle, että sinulla on varmaan jo aikamoinen keko valmiina ja voisin tulla avuksi kasaamaan niitä puita. Appiukko sanoi, ettei ole saanut kuin kaksi klapia halki tänään, koska aina hänen laittaessa klapin tukin päälle ja nostaessa kirveensä, tukille ilmestyy joka puolelta nokkia, ettei siihen uskalla löydä, kun kurjet ovat niin halukkaita auttamaan!

- Kurkihan on laji, joka haluaisi aina samantapaisesti toistettavan kaikki asiat, mutta se on myös äärimmäisen kiinnostunut kaikesta uudesta.

Kookasta on muodostunut tässä (minun) kurkien pomo, että ne pitävät minua ykkösenä, Kookaa kakkosena ja sitten tulevat loput (kurjet) ja kaikken viimeisenä on minun vaimoni, ainakin kurkien mielestä.

Alhaisen pihapiiriin pystytetään 18. toukokuuta pop up -kahvila Kurki klo 12–16 väliseksi ajaksi. Näin kurkien kunkku juhlistaa tanssikaverinsa pyöreitä vuosia.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kätilöt

Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Sote-palvelujen valinnanvapaus

Ruotsissa valinnanvapaus ei parantanut kaikkien terveyspalveluita – listasimme 5 asiaa opiksi Suomelle

Terveydenhoito

Olisiko sinusta lähihoitajaksi? Testaa menisikö edes matikka läpi

Musiikki

Varas vei biisit, räppäri View'n debyyttialbumi jouduttiin tekemään melkein kokonaan uudelleen