1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä kerää laivastovoimaa Välimerelle - Syyriaan huippunykyaikaisia ohjuksia?

Länsimaiset sotilasviranomaiset ovat huolissaan Venäjän kasvavasta sotilasvoimasta Lähi-idän räjähdysherkällä alueella. Venäjä toimittaa aseistusta Syyrialle.

Venäjä on lähettänyt viimeisten kolmen kuukauden aikana ainakin 12 sotalaivaa itäiselle Välimerelle, kertoo The Wall Street Journal -lehti. Kyseessä on yksi Venäjän suurimmista laivastokeskittymistä kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Alukset pitävät tukikohtanaan Syyriassa olevaa Tartusin laivastoasemaa, mutta ne käyttävät myös mm. Kyproksen satamia.

Tänään perjantaiaamuna Limassolin satamaan saapui kolme venäläistä sota-alusta, jotka alun perin ovat kuuluneet Venäjän Tyynenmeren laivastoon, kertoo saksalainen Die Welt -lehti. Yksi aluksista on sukellusveneiden torjuntaan erikoistunut hävittäjä Admiral Pantelejev, muut ovat tankkeri ja saattuealus.

Kyproksen satamaviranomaiset vahvistavat lehden tiedot.

Die Weltin mukaan Kyproksen ja Syyrian välillä liikkuu kaksi muutakin Tyynenmeren laivastoon kuuluvaa alusta.

WSJ:n haastattelemien, nimettöminä pysyttelevien yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten sotilaiden mukaan mahdollisessa sotatilanteessa Venäjän ikääntyvistä laivoista ei olisi kovin suurta uhkaa, mutta määrällisesti kasvava sotavoima kasvattaa konfliktin puhkeamisen riskiä.

Syyriaan tehokkaita laivasto-ohjuksia?

Venäjä on lähettänyt Syyriaan huippunykyaikaisia merimaalien tuhoamiseen tarkoitettuja ristelyohjuksia, kertoo The New York Times -lehti. Kyseessä on uusi versio venäläisestä Jakhont-ohjuksesta.

Jos tieto pitää paikkansa, Syyrialla olisi entistä suuremmat mahdollisuudet estää sen ilmatilaan mahdollisesti perustettavan lentokieltovyöhykkeen tai satamien sulun valvonta, lehti kertoo nimettömiin sotilasvirkamiehiin viitaten.

Syyria on alun perin ostanut Venäjältä 72 kappaletta vanhemman mallin Jakhont-ohjuksia, jotka toimitettiin maahan vuonna 2011. Uudessa mallissa ohjuksissa on tehokkaampi tutka, mikä antaa ohjukselle mahdollisuuden väistellä kohdealusten vastatoimia.

Ohjukset voidaan varustaa räjähtävällä tai panssaria läpäisevällä taistelukärjellä. Ohjuksen kantama on 290 kilometriä.

BBC:n haastattelema Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei myönnä eikä kiistä uutista. Lavrov sanoo Venäjän aseistavan Syyriaa kansainvälisten sopimusten puitteissa.

- Miksi media tekee tästä sellaista sensaatiota, Lavrov ihmettelee.