Tutkija: Syyria on hajoamassa käsiin - anarkia pääsee valloilleen

Asiantuntijan mukaan joukko aseistautuneita ryhmiä taistelee Syyriassa omien etujensa puolesta ja muodostaa maahan erillisiä sotilaallisia läänejä.

Kapinallistaistelijoita asemissa Aleppon vanhassa kaupungissa maaliskuussa 2013. Kuva: EPA / Maysun

Syyria on hajoamassa käsiin, sanoo yhdysvaltalaistutkija.

Washingtonissa sijaitsevan Lähi-idän instituutin tutkijan Andrew Tablerin mukaan asetelmat eri osapuolten välillä ovat muuttuneet niin paljon, ettei paluusta entiseen ole toiveita.

- En voi kuvitella, että kaikki palaisi yhdeksi kappaleeksi, Tabler sanoo The New York Times -lehdelle.

Syyrian hajoamista vauhdittaa taistelijoiden vajoaminen yhä syvempään julmuuteen ja väkivallan lahkoistuminen.

Tilanteen muuttumisesta kertoo myös se, että tähän asti pelätyin islamistinen ryhmä Nusra on jäämässä vielä radikaalimman ryhmittymän jalkoihin. Al-Qaidan Irakissa toimiva ryhmä on siirtänyt toimintaansa Syyriaan, ja pyrkii pidemmälle kuin vain presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kukistamiseen.

Sen tarkoitusperänä on länsimaiden vastainen pyhä sota, joka ulottuisi Syyrian konfliktin ulkopuolelle. Yhdysvallat on pitänyt Nusraa terroristijärjestönä, mutta luonnehtii sitä nyt vain al-Qaidan kulissiksi.

Irakin kapinallisten ryhmien keskusjärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on siirtynyt Pohjois-Syyriaan. Kapinalliset näkevät hänet siellä julmana hahmona, joka yrittää kaapata vallankumouksen käsiinsä sekä tyrkyttää maahan islamistisia oikeuksia ja julkisia teloituksia.

- Torjumme hänen läsnäolonsa täällä. Hänen pitäisi ottaa sotilaansa ja palata Irakiin, sanoo Nusran johtohahmo uutistoimisto Reutersille.

Syyrian opposition pirstoutuminen vaikeuttaa länsimaiden päätöksiä siitä, aseistaako kapinallisia vai ei. Aseet kun voisivat helposti päätyä islamistien käsiin. Sotilaallinen väliintulo puolestaan voisi nykytilanteessa olla houkuttelevampaa kohdistaa islamisteihin kuin al-Assadin joukkoihin.

Monet Nusran jäsenet sanovat pelkäävänsä al-Baghdadin ultra-radikaalin agendan leviävän Syyriassa yhä laajemmalle.

- Jos tälle ei tule loppua, tilanne muuttuu huonommaksi, eräs nusralainen sanoo.