Kiuru: Ministerinäytöt annettava kahdessa vuodessa

Uuden opetusministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan SDP:n ministereillä oli alusta alkaen tiedossa, että heillä on kaksi vuotta aikaa saada aikaan suuria, muuten ministerinpesti ei välttämättä jatku.

politiikka
Krista Kiuru.
Krista Kiuru.Yle

Jo Kataisen hallitusta muodostettaessa kaksi vuotta sitten oli tiedossa, että sosiaalidemokraatit aikovat kierrättää ministereitään puolimatkassa. Opetusministeriksi ensi viikon perjantaina siirtyvä asunto -ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) toteaa, että kahdessa vuodessa oli annettava ministerinäytöt, muuten pesti ei välttämättä jatku.

- Silloin jokainen tiesi jo varautua siihen, että kahdessa vuodessa pitää saada suuria aikaan tai sitten voi olla, ettei enää ole aikaa seuraavaa kahta vuotta jatkaa, kommentoi Kiuru SDP:n ministerikierrätystä Ylen aamu-tv:ssä.

Opetusministerin salkusta luopumaan joutunut Jukka Gustafsson on kertonut julkisuudessa pahoittaneensa mielensä syrjään siirtämisestä. Hän olisi mielellään jatkanut koko vaalikauden opetusministerinä ja vienyt loppuun aloittamansa uudistukset.

- Varmasti on niin, että kun erilaisia tehtäviä tulee ja menee, niin siihen liittyy se, että aina kaikkien päätösten kanssa ei ole helppoa elää kuin toisten päätösten. Nyt on kuitenkin tärkeintä, että voimme hakea SDP:lle uudistuvaa otetta ja sitä kautta tarvitaan rytminvaihdosta. Eikä vain tällä salkkujen jaolla, vaan kysymys on paljon isommasta uudistuksesta.

Kuten asiaan kuuluu Kiuru kiittelee edeltäjäänsä Jukka Gustafssonia ansiokkaasta työstä. Kiurun mielestä hän on tehnyt tärkeää työtä erityisesti koulutuksellisen tasa-arvon parissa. Krista Kiuru sanoo aamu-tv:ssä, että hänellä on myös sama iso koulutuspoliittinen lempilapsi kuin Gustafssonilla eli koulurauhalaki.

- Ihailen Jukkaa siinä, että hän on ollut vankkumaton peruskoulun kannattaja. Vaikeina taloudellisina aikoina hänen takiaan on pidetty erityisesti huolta siitä, ettei perusopetuksen puolella ole käyty tekemässä säästöjä. Se kertoo minusta siitä, että hän on pitkän sivistyslinjan mies ja on jättänyt jo nyt jäljen opetuskenttään.

Kiurua itseään on kehuttu aikaansaavaksi mininisteriksi. Esimerkiksi vuosia ilmassa roikkunut Yleisradion rahoitus saatiin ratkaistua hänen ministerikaudellaan Yle-verolla. Toisaalta taas hänen ei onnistunut ratkaista toista ikuisuusongelmaa; vuokra-asuntojen määrää ja saatavuutta pääkaupunkiseudulla. Kiuru sanoo, että työ jäi kesken.

- Kahdessa vuodessa ei pysty muuttamaan sellaista historiaa, jossa on jätetty huolehtimatta asioista. Ei kannata ollenkaan ajatella, että me pystyttäisiin yhdessä hetkessä kääntämään se välinpitämättömyys, jolla me ollaan kohdeltu asuntopolitiikkaa, puolustaa Kiuru aikaansannoksiaan ministerinä.