Afganistan hylkäsi naisten turvallisuutta parantavan lain - "Kaaos seuraa, jos raiskattuja naisia ei syytetä aviorikoksesta"

Vanhoillista islamia kannattavat parlamenttiedustajat pelkäävät, että Afganistanin valtaa seksuaalinen hillittömyys, jos maassa hyväksytään länsimaalaisia, naisia suojaavia lakeja.

Ulkomaat
Burkaan pukeutunut nainen ruokaostoksilla Afganistanissa 23. huhtikuuta 2011.
Jalil Rezayee / EPA

Afganistanin parlamentti ei ole kyennyt sopimaan laista, joka olisi parantanut naisten oikeuksia ja suojannut heitä perheväkivallalta. Uskonnolliset parlamenttiedustajat pitivät eräitä lain kohtia islaminvastaisina.

Laki naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi on voimassa Afganistanissa, mutta vain presidentti Hamid Karzain antamana asetuksena. Naisten oikeuksien puolustajat haluavat, että määräys olisi voimassa lainvoimaisena, jotta tulevat presidentit eivät voisi sitä peruuttaa.

Lakiesitys määräisi naisten alimmaksi naimisiinmenoiäksi 16 vuotta. Nykyään minimi-ikää ei ole määritelty. Laki kieltäisi myös baad-perinteen, eli naisten ja tyttöjen myymisen riitojen sovittelemiseksi.

Laissa kiellettäisiin perheväkivalta ja määrättäisiin, ettei raiskausten uhreja voisi asettaa syytteeseen haureuden harjoittamisesta tai aviorikoksesta.

Vanhoillista islamia kannattavat kansanedustajat - joista osa oli naisia - vastustivat erityisesti tyttöjen alinta naimisiinmenoikää. He muistuttivat, että profeetta Muhammedin läheinen ystävä Hazrat Abu Bakr Siddiq naitti tyttärensä tämän ollessa vain 7-vuotias. Miehet saavat mennä naimisiin 18 vuotta täytettyään.

Kansanedustajat uskoivat myös, että Afganistanin sosiaaliset olot joutuisivat kaaokseen, jos raiskauksesta ilmoituksen tehneitä naisia ei voitaisi syyttää aviorikoksesta. Naiset voisivat heidän mielestään harrastaa vapaasti avioliiton ulkopuolista seksiä ja kiinni jäädessään syyttää kumppaniaan raiskauksesta. Aviorikossyyte on Afganistanissa hyvin tavanomainen raiskatuille naisille.

Heratin maakunnasta kotoisin oleva konservatiivinen edustaja Khalil Ahmad Shaheedzada arveli, että laki johtaisi länsimaistyyppiseen promiskuiteettiin, vapaaseen seksualiteettiin.

- Jo nyt Afganistanissa naiset karkailevat kodeistaan, tytöt karkailevat kodeistaan. Nämä lait antavat heille sellaisia ajatuksia, Shaheedzada totesi.

Parlamentin puhemies Abdul Rauf Ibrahimi ilmoitti istunnon päätteeksi, että laki otetaan käsittelyyn myöhemmin. Hän ei kertonut, milloin tämä tapahtuisi.

Lähteet: AP, Reuters