1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-määräys: Täytettävät oliiviöljykannut kielletään

Onko EU tehnyt palveluksen ravintoloiden asiakkaille vai onko se tuottanut joutavaa byrokratiaa? Riippuu näkökulmasta.

EU-määräyksen myötä ravintoloiden pöydissä olisi nähty tulevaisuudessa vain sinetöityjä oliiviöljypakkauksia. Komissio kuitenkin perui määräyksen. Kuva: Tom Hevezi / EPA

EU:n komissio on antanut määräyksen, jonka mukaan ravintolat eivät enää saa jakaa pöytiin oliiviöljyllä täytettäviä pulloja tai dippikulhoja. Ensi vuoden alusta lähtien ravintolapöydissä saa olla vain sellaisia oliiviöljyastioita, joita ei voi täyttää uudelleen.

Oliiviöljypakkausten on oltava sinetöityjä ja ne on hävitettävä sen jälkeen, kun ne ovat tyhjentyneet.

Komissio perustelee päätöstään ravintolaruoan hygienian parantamisella. EU-maissa on havaittu usein, että ravintoloissa on tarjottu laadultaan kelvotonta oliiviöljyä. Myös suoranaisia oliiviöljyhuijauksia on tullut poliisin tietoon. Komission määräys siis parantaisi kuluttajansuojaa ja parantaisi ravintoloiden laatua.

Määräys sai heti osakseen ankaraa arvostelua. Määräystä pidetään uutena osoituksena älyttömästä byrokratiasta ja EU-virkamiesten irtaantumisesta elävästä elämästä.

Uutistoimistojen haastattelemat pienten ravintoloiden omistajat harmittelevat, että he eivät enää voi hankkia oliiviöljyä suoraan tiloilta. Tämä nostaa ravintoloiden kustannuksia ja saattaa ajaa pienet oliiviöljyntuottajat vaikeuksiin.

Komission mukaan 15 EU:n 27:stä jäsenmaasta kannatti uudistusta. Kannattajiin lukeutuivat myös suuret oliiviöljyntuottajat, Italia, Portugali, Espanja ja Kreikka. Määräys juontaa juurensa vuonna 2005 tehtyyn periaatepäätökseen parantaa oliiviöljyntuottajien toiminnan kannattavuutta.