Saudinainen teki historiaa kiipeämällä Mount Everestille

Samaan aikaan liikuntatunneille osallistuminen on mahdotonta suurimmalle osalle Saudi-Arabian tytöistä ja naisista.

Ulkomaat
Mount Everest.
Mount Everest.Narendra Shrestha / EPA

25-vuotias Raha Moharrak on saavuttanut ensimmäisenä saudinaisena Mount Everestin huipun, viranomaiset vahvistavat tänään sunnuntaina. Naisten ja tyttöjen urheilua rajoitetaan Saudi-Arabiassa edelleen tiukasti.

Moharrak kuului yli 60 kiipeilijän ryhmään. Toukokuussa vuorella on vilkasta, sillä sää on nyt paras huipulle kiipeämisen kannalta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Edmund Hillary ja Tenzing Norgay kiipesivät maailman korkeimmalle vuorelle 8 850 metrin korkeuteen ensimmäisen kerran.

Aiemmin toukokuussa Saudi-Arabian viranomaiset sallivat yksityiskouluissa opiskelevien tyttöjen osallistumisen liikuntatunneille. Lupa edellyttää, että koulut varmistavat tyttöjen pukeutuvan säädyllisesti. Viranomaiset ovat painottaneet myös, että tytöt saavat urheilla ainoastaan siihen sopivassa paikassa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Saudi-Arabia on ainoa valtio maailmassa, jossa tyttöjä kielletään osallistumasta liikuntatunneille valtion kouluissa.

- On upeaa, että hän saavutti Everestin huipun. Samalla on muistettava, että miljoonat naiset ja tytöt Saudi-Arabiassa eivät saa kiivetä edes urheiluhalleissa tai harrastaa laisin liikuntaa, muistuttaa Human Rights Watchin johtoon kuuluva Minky Worden.

Saudinaiset osallistuivat viime kesänä ensimmäistä kertaa olympialaisiin.

Lähteet: AFP, AP