1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän hiiret palasivat avaruudesta

Moniko vesiliskoista ja muista pikkueläimistä pääsi kotiin hengissä - siitä ei ole ainakaan vielä hiiskuttu. Koe-eläimet toimivat Mars-lentojen pioneereina.

Ulkomaat

Venäjä tutkii kuukaudeksi avaruuteen lennättämiään eläimiä. Hiirillä, gerbiileillä, vesiliskoilla, etanoilla sekä kasveilla täytetty kapseli tupsahti sunnuntaina laskuvarjolla Orenburgin alueelle Moskovasta 1 200 kilometriä kaakkoon.

Laskeutumispaikan luo on perustettu kenttälaboratorio sen selvittämiseksi, miten muun muassa kapselin 45 hiirtä selvisivät pitkästä ajasta painottomassa tilassa. Eloonjääneiden ja kuolleiden eläinten määrästä ei ole kerrottu tarkemmin - joskin valtiollisella televisiokanavalla myönnettiin, etteivät kaikki selvinneet matkasta.

Vaihtoehtona olisi ollut lähettää eläimet kansainväliselle ISS-asemalle, mutta tämä koettiin terveysriskiksi avaruuslentäjille.

Venäjän kokeet tähtäävät miehitettyihin Mars-lentoihin. Tavoitteena on, että vuonna 2030 Venäjä voisi alkaa rakentaa Kuuhun asemaa, jolta Mars-matkat lähtisivät.

Lähteet: AFP