Yhdysvaltain asevoimat kriisissä seksuaalisen häirinnän vuoksi

Yhdysvalloissa vaaditaan lakimuutosta, sillä armeijassa tehtyjä seksuaalirikoksia ei käsitellä siviilioikeudessa. Sotilaiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä tehtiin viime vuonna entistä enemmän ilmoituksia.

Ulkomaat
Barack Obama ja armeijan esikuntaa mikrofonien ympäröimänä pöydän äärellä.
Barack Obama tapasi Valkoisessa talossa armeijan esikuntaa keskustellakseen asevoimissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä 16. toukokuuta.Micheal Reynolds / EPA

Yhdysvaltain armeija on viime vuosina yrittänyt puuttua seksuaaliseen häirintään muun muassa kouluttamalla sotilaita roolipelien ja videopelien avulla. Armeija on kuitenkin puolustusministeri Chuck Hagelin mukaan kriisissä: Pentagonin tuoreen raportin mukaan viime vuonna sotilaat kokivat liki 40 prosenttia enemmän seksuaalista häirintää kuin vuonna 2011. Myös presidentti Barack Obama on kuvaillut häirintää uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Tilannetta ei ole helpottanut se, että seksuaalisen häirinnän estämiseen keskittyneen ryhmän työntekijöitä on syytetty aiemmin toukokuussa seksuaalisesta häirinnästä.

Armeijassa on nyt viidettä vuotta käytössä kampanja, jolla pyritään seksuaalisen häirinnän estämiseen. Kaikki eivät kuitenkaan usko, että näin päästään ongelmasta eroon. Koulutuksen kerrotaan paikoin jäävän siihen, että sotilaille annetaan esitteitä luettavaksi ja pyydetään allekirjoittamaan paperi, jossa he vakuuttavat osallistuneensa opetukseen.

Tarvitaan juridinen muutos.

Anu Bhagwati

- Tarvitaan juridinen muutos, vaatii entinen merijalkaväen kapteeni Anu Bhagwati.

Armeijassa tehtyjä seksuaalirikoksia ei käsitellä siviilioikeudessa. Mahdollisesta muutoksesta on keskusteltu myös senaatissa viime viikolla.

Naisia on aktiivisessa palveluksessa Yhdysvaltain armeijassa 205 000 eli noin 15 prosenttia joukoista. Yli puolet armeijassa seksuaalista häirintää kokeneista on miehiä.

Lähteet: Reuters