Algerian presidentti koomassa? - lehtiä sensuroidaan

Algerian presidentti saattaa olla Ranskassa tai Sveitsissä tai tulossa kotiin tiedottomassa tilassa, kukaan ei tiedä. Viranomaiset sensuroivat lehdet, joissa asiaa pohditaan.

Ulkomaat
Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika.
Abdelaziz Bouteflika 30. tammikuuta 2013.Mohamed Messara / EPA

Algeriassa pyörii huhumylly presidentti Abdelaziz Bouteflikan kunnosta. Presidentti sai huhtikuun lopussa aivohalvauksen ja hänet vietiin sairaalahoitoon Pariisiin. Hänestä ei ole kuultu sen jälkeen.

Kaksi algerialaista sanomalehteä kertoo saaneensa sairaalalähteistä tiedon, että Bouteflika olisi vaipunut keskiviikkona koomaan ja hänet tuotaisiin takaisin Algeriaan.

Maan viranomaiset määräsivät välittömästi, että lehtien Bouteflikaa koskevat artikkelit sensuroidaan. Lehdet eivät suostuneet tähän, joten viranomaiset takavarikoivat lehtien lauantain koko painokset.

- Jos tiedot olivat vääriä, viranomaisilta olisi ollut parempi julkaista tiedote presidentin terveydentilasta, sanoo oppositiota kannattavan, ranskankielistä Mon Journal ja arabiankielistä Djaridati-lehteä toimittava Hichem Aboud.

Vaikka mitään virallista tietoa Boutefikan tilasta ei ole, Algerian tiedotusvälineissä on alkanut vaivihkainen spekulointi 76-vuotiaan presidentin seuraajasta.

El-Khabar-lehti nosti etusivulleen perustuslain kohdan, jonka mukaan senaatin puhemies toimii virkaatekevänä presidenttinä, jos varsinainen maan johtaja kuolee tai ei muuten kykene hoitamaan virkaansa.

Eräät muut lehdet esittelivät etusivuillaan pääministeri Abdelmalek Sellalia, jota pidetään vahvana ehdokkaana mahdollisesti tulevissa presidentinvaaleissa.

Bouteflika on ollut politiikassa siitä lähtien, kun Algeria sai itsenäisyyden vuonna 1962. Hän toimi 60-luvulla ulkoministerinä ja valittiin ensi kertaa presidentiksi vuonna 1999. Hän onnistui lopettamaan maan sisällissodan ja valittiin uudelleen presidentiksi vuosina 2004 ja 2009 pidetyissä vaaleissa. Hän on myös onnistunut - ilmeisesti kiivaiden kulissientakaisten kiistojen jälkeen - saamaan otteeseensa vaikutusvaltaisen armeijan.

Vuonna 2005 hän kertoi parantuneensa syövästä. Viime vuosina Bouteflikan terveys on kuitenkin heikentynyt yhä selvemmin. Viime toukokuussa hän piti puheen, jossa hän toivoi itsenäistymisen ajan sukupolven luopuvan vallasta ja luovuttavan sen uuden sukupolven haltuun.

Lähteet: Reuters, AFP