Lehti: Syyrian öljylähteet islamistien hallussa

Jos EU vapauttaa Syyrian kauppasaartoa, seurauksena voi olla, että länsi tukee maltillisten voimien sijaan ääri-islamilaisen järjestön toimintaa, kertoo The Guardian.

Lähes kaikki Syyrian öljyvarannot ovat päätyneet ääri-islamilaisen kapinallisryhmän Jabhat al-Nusran haltuun, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti. Al-Nusran kerrotaan olevan al-Qaidan veljesjärjestö. Yhdysvallat on jo luokitellut al-Nusran terroristijärjestöksi.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Syyrian kapinallisjärjestöt käyvät jo keskenään aseellisia taisteluja öljyvarojen hallinnasta. Al-Nusra on päässyt niskan päälle ja syrjäyttänyt sunniryhmittymät Deir Ezzorin maakunnan öljyvaroista ja kurdit kauempana maan koillisosassa.

Euroopan unioni päätti huhtikuussa lieventää Syyrian kauppasaartoa, jotta maltilliset kapinallisryhmät voisivat saada varoja öljykaupalla. Vaikka EU:n päätöstä ei ole vielä virallisesti pantu käytäntöön, on näköpiirissä oleva öljynviennistä saatava helppo raha kiihdyttänyt öljybisnestä Syyriassa.

Öljylähteiden haltijat pystyttävät alkeellisia jalostuslaitoksia ja pumppaustoiminta aiheuttaa melkoisia ympäristöhaittoja. Öljyä säilötään maahan tehdyissä kaivannoissa ja jalostamot tupruttavat ilmoille paksua savua.

Öljyä viedään tankkiautoilla Turkkiin. Koska öljyntuotanto on lähinnä Al-Nusran käsissä, saattaa EU:n päätöksestä seurata, että länsimaat käytännössä rahoittavat al-Qaidaa, sanoo Guardianin haastattelema tutkija.

Kapinallisryhmät käyvät keskinäistä kilpailua myös muusta rahoituksestaan. Al-Nusran kerrotaan myyvän kaikenlaista, mitä se valloitustensa yhteydessä saa haltuunsa; vehnää, arkeologisia löytöjä, tehtaiden laitteita, öljyporausvälineistöä, autoja, varaosia ja raakaöljyä.

Tämä on al-Nusran kannalta järkevää toimintaa. He lahjoittavat sisällissodan köyhdyttämiin kyliin tarpeellista tavaraa ja voittavat samalla asukkaiden sympatiaa.

Toisaalta al-Nusra voi toimia erittäin raa'alla tavalla, jos kohtaa vastustusta. Lehti kertoo hyvin dokumentoidusta tapauksesta, jossa al-Nusran yksikkö oli joutunut yhteenottoon paikallisten asukkaiden kanssa kiistassa tankkiauton omistuksesta. Yksikön saudisyntyinen komentaja sai surmansa. Jatkossa jihadistit hävittivät suuren osan kylästä maan tasalle ja teloittivat 50 asukasta.