1. yle.fi
  2. Uutiset

Mehiläiset etsimään maamiinoja

Miinojenraivaajat ovat samassa lentäviä apureita, jos kroatialaisen professorin tutkimus tuottaa tulosta.

Ulkomaat

Kroatian maaperässä on Jugoslavian sotien jäljiltä vielä tuhansia miinoja, jotka aiheuttavat jatkuvasti onnettomuuksia. Kroatialainen tiedemies on kehittänyt menetelmän, jonka avulla mehiläiset saadaan etsimään maahan kaivettuja räjähteitä.

Mehiläisillä on tunnetusti erinomainen hajuaisti. Zagrebin yliopiston professori Nikola Kezic on ruokkinut mehiläisiä ravinnolla, johon on lisätty hiukan TNT:n hajua. TNT on Balkanin alueen miinoissa yleisimmin käytetty räjähdysaine.

Mehiläiset ovat oppineet, että TNT:n haju merkitsee ruokaa, niinpä ne laskeutuvat mieluiten miinojen kohdalle.

Menetelmä on tulossa kokeiluvaiheeseen. Ennen kuin mehiläiset päästetään oikealle miinakentälle, niiden taitoja kokeillaan alueella, jolla olevat miinat on merkitty näkyviin.

Kroatian sodissa käyteyt miinat on siroteltu suurelta osin summittaisesti pitkin maaseutua, ilman suunnittelua tai merkintöjä karttoihin. Miinat haittaavat suuresti varsinkin maataloutta ja turismia.

Miinoja etsitään perinteisin menetelmin kaiken aikaa, mutta tutkituiltakin seuduilta jää usein jokunen miina huomaamatta. Nämä kohteet olisivat omiaan mehiläisille, arvelee Kesic.

Hänen mukaansa yksittäisen mehiläisen kouluttaminen miinanetsintään ei ole vaikeaa, mutta kokonaisen yhdyskunnan on.

Yhdysvalloissa mehiläisiä on käytetty samaan tarkoitukseen jo aikaisemmin, mutta tuolloin hyönteiset etsivät eri räjähdysaineella varustettuja miinoja. TNT on hankalampi aine, sillä sen haju haihtuu nopeasti. Niinpä mehiläiset tarvitsevat tarkemman koulutuksen.

Kroatia liittyy Euroopan unioniin heinäkuun alussa. Mehiläisten miinanetsintäkoulutus on saanut EU:lta rahallista tukea.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi