Tutkija: Asiaosaaminen suojasi Ihalaista ja Tuomiojaa ministerikierrätyksessä

Eduskuntatutkija Ville Pernaa näkee SDP:n ministerikierrätyksen takana muitakin syitä kuin sopivan ajankohdan ministeriöiden töiden kannalta. Uudella peruspalveluministerillä on Pernaan mukaan nyt vahvat lähtöasemat.

politiikka
Ville Pernaa Aamu-tv:n vieraana.
SDP toteutti vihdoin viime viikolla odotetun ministerikierrätyksen. Piristävätkö muutokset SDP:n uuteen nousuun vai onko vaihdoksilla mitään vaikutuksia? Aamu-tv:ssä asiaa pohdittiin Ville Pernaan kanssa.

Asiaosaaminen ja hyvä suoriutuminen oman toimialan tehtävissä suojasivat työministeri Lauri Ihalaista ja ulkoministeri Erkki Tuomiojaa sosiaalidemokraattien viime viikon ministerikierrätyksessä, sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelema Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja Ville Pernaa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen perusteli ministerivaihdoksia muun muassa sillä, että tehtävät kyseisissä ministeriöissä olivat siinä vaiheessa, että ministereiden vaihtaminen oli luontevaa.

Pernaa näkee opetusministeri Jukka Gustafssonin ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin syrjäyttämisen takana muitakin syitä.

- Yleisesti esitetty tulkinta Jukka Gustafssonin kohdalla oli se, että hän on hyvin pitkäaikainen kansanedustaja, eli hänelle tämä opetusministerin paikka oli huipennus uralle enemmän kuin sen ministeriön asiasisällön tarpeesta tai toimialan vahvuuksista lähtenyt nimitys, jolloin oli aivan luontevaa lähteä vaihdoista siltä osin liikkeelle, sanoo Pernaa.

- Peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin osalta on jatkuvasti koko kahden vuoden aikana ollut hieman epäselvyyttä siitä, miten hyvin hän pystyy tätä vaikeaa ja vastuullista tehtävää hoitamaan. Ehkä hänen osaltaan tämä ajoituskysymys siinä mielessä osuu oikeaan, että sote-uudistuksen kohdalla nyt todella oli sellainen tietynlainen hetki, että jotain on ollut valmiina, ettei vaihdos tullut ihan kesken jonkun kriittisen vaiheen.

"Sote-uudistuksen jatkolle on nyt paremmat lähtökohdat"

Pernaan mukaan hallituksen ajaman sote-uudistuksen keskeinen edistysaskel oli hetki sitten saavutettu poliittinen sopu Petteri Orpon (kok.) vetämässä koordinaatiotyöryhmässä. Pernaan mukaan uusi peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) saa nyt uuden alun ja pääsee näyttämään kyntensä uudistuksen vetäjänä.

- Hänellä on nyt poliittinen selkänoja siitä mihin hallituspuolueet ovat sitoutuneet tässä uudistuksessa. Ainakin siltä osin lähtökohdat ovat nyt paremmat kuin vielä kaksi viikkoa sitten, Pernaa arvioi.