Hyppää sisältöön

Jäteveden purkuputki kuumentaa tunteita Tampereen Teiskossa

Tampereen Kämmenniemen jätevedenpuhdistamon jätevedet ovat kuumentaneet tunteita jo vuosia. Kämmenniemeläiset suorastaan hiiltyvät, kun tulee puhe uudesta purkuputkesta. Asukkaat haluavat jätevesiasian kuntoon ja keräävät nimiä adressiin.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Tampereen Kämmenniemen jätevedenpuhdistamosta rakennetaan parhaillaan jätevesien purkuputkea Näsijärveen. Vuodesta 1975 jätevedet on johdettu läheiseen Mikkolanlammiin, joka on nyt siinä tilassa, että kalat maistuvat paikallisten mukaan siltä itseltään.

Mikkolanlammi on myös hajakuormituksen voimakkaasti rasittama, siksi ympäristöluvassa on velvoitettu etsimään puhdistetulle jätevedelle uusi purkupaikka. Sellainen löydettiin Näsijärven Käälahden suun syvänteestä.

Tämä ei tyydytä Kämmenniemeläisiä, sillä he haluavat eroon koko purkuputkesta. He vaativat, että Tampere yhdistää Kämmenniemen ja kantakaupungin viemäriverkot. Kämmenniemeläiset vetoavat kaupunginvaltuuston tekemiin päätöksiin vuonna 2008 ja 2012.

Kaikesta huolimatta Tampereen Vesi rakentaa parhaillaan ympäristölupaan vedoten putkea Käälahden suulle. Tällä erää se näkyy savipelloksi myllättynä uimarantana. Alun perin työ piti saada päätökseen jo talvella, mutta Tampereen Veden mukaan kevät meinasi maaliskuussa yllättää lämpimällä jaksolla, ja töitä piti siirtää.

Käälahdessa virtaamat eri luokkaa

Kämmenniemeläisten näkökannalta hyvä asia on se, että Mikkolanlammi kunnostetaan vuoden 2014 aikana. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että jätevedet tulevat virtaamaan ensi vuoden alusta Näsijärveen.

Tampereen veden rakennuttajapäällikkö Petri Pulli vakuuttaa, että tilanne on Käälahdessa Mikkolanlammiin verrattuna eri.

- Käälahden kohdassa virtaamat ovat täysin eri luokkaa mitä Mikkolanlammissa. Näin ollen tämä pelko siitä, että kaloja tai vettä ei pystytä hyödyntämään virkistyskäyttöön, on aiheeton.

Puhe virtaamista ei vakuuta tulevan purkuputken suun lähellä asuvaa Miika Bucktmania.

- Kyse on aina siitä uskomuksesta. Vesihän pyörii järvessä aina keväin ja syksyin, kun se lämpiää ja jäähtyy. Olen käsittänyt, että Käälahden virtausta ole kauhean kattavasti selvitetty.

Uimaranta ei tule kuntoon tätä menoa

Miika Bucktman ihmettelee myös uuden purkuputken rakentamisen aikataulua, joka viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta. Nyt hän ja muut kämmenniemeläiset tarpovat myllätyllä uimarannalla, jossa on parin metrin korkuisia savi-, hiekka- ja kivikasoja, metalliverkkoista työmaa-aitaa ja parin metrin siivu vapaata rantakaistaletta.

Urakoitsijalle on painotettu, että vesistökaivuu ja rannan läheisyydessä olevat työt on toteutettava ennen uimakauden alkamista.

Petri Pulli

Kesäkuun alkuun mennessäranta saadaan uimiskuntoon, sanoo Tampereen veden rakennuttamispäällikkö Petri Pulli.

- Urakoitsijalle on painotettu, että vesistökaivuu ja rannan läheisyydessä olevat työt on toteutettava ennen uimakauden alkamista. Kesäkuussa pitäisi ihmisten päästä uimaan.

Tätä ei usko omakotiyhdistyksessä vaikuttava Pentti Auvinen.

- Ei missään tapauksessa pysty tätä siihen mennessä kuntoon saamaan. Jos tulee pari sataa henkilöä töihin, sitten he voivat saada tasoitettua tämän, mutta ei tällä aikataululla. Ei kerta kaikkiaan.

Rantakauden pitäisi alkaa 3. kesäkuuta. Bucktman ja kumppanit kuvailevat rantaa surkuhupaisaksi ja koko hommaa suorastaan köyhän miehen Talvivaaraksi.

Töitä tehdään koko ajan

Tampereen Veden mukaan nyt rakennettava purkuputki on väliaikainen ratkaisu.

Kyllä minä olen käsittänyt, että valtuusto on se, joka sen ylimmän päätäntävallan kunnassa pitää, eikä liikelaitos.

Miika Bucktman

Vastaanottavaa kaupungin jätevesiverkkoa on kehitetty koko ajan, mikä ei Kämmenniemessä asti vielä näy, sanoo Tampereen veden rakennuttajapäällikkö Petri Pulli.

- Nykyisen verkoston vastaanottokyky ei riitä siihen, että Kämmenniemen vesiä suoraan otettaisi tähän verkostoon.

Töitä tehdään koko ajan sen eteen, että uusia linjoja jätevedenpuhdistusverkostoon saadaan, lupaa Pulli, mutta muistuttaa, että kyseessä on useamman vuoden projekti.

Se ei Miika Bucktmania lohduta. Varsinkin kun valtuusto on jo kaksi kertaa päättänyt, että Kämmenniemen jätevedet johdetaan kantakaupungin viemäriverkostoon.

- Kyllä minä olen käsittänyt, että valtuusto on se, joka sen ylimmän päätäntävallan kunnassa pitää, eikä liikelaitos.

Kaupunginhallitus on luvannut käsitellä asiaa kesäkuussa, mutta sekin epäilyttää Bucktmania, koska asiantuntijoina ovat Tampereen veden edustajat.

- Ja niillä on taas kopallinen tekosyitä. Kyllä tässä hivenen asukkaan usko puutuu tähän hommaan.

Kämmenniemen jätevesiasian kuntoonsaamisen puolesta kerätään nimiä parhaillaan nettiadressiin. Sadan nimen raja rikkoutui maanantaina aamupäivällä. Adressi luovutetaan 17. kesäkuuta Tampereen valtuustoryhmien puheenjohtajille ja valtuuston puheenjohtajalle.