Al-Zaatarin pakolaiset: “Kapinallistaistelijat tulevat pakolaisleirille huilaamaan ja lataamaan akkuja”

Jordaniassa Al-Zaatarin leirillä nuorten miesten turhautuminen ja toimettomuus ruokkii väkivaltaa ja jengiytymistä.

Al-Zaatarin pakolaisleirillä asuva mies jakoi leirin lapsille makeispatukoita toukokuun alkupuolella. Kuva: Yle

Jordanian pohjoisosissa sijaitsevalle Al-Zaatarin pakolaisleirille saapuu satoja pakolaisia päivittäin levottoman Etelä-Syyrian puolelta. Taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä jatkuvat rajakylissä. 

Al-Zaatari on syyrialaispakolaisia majoittavista leireistä suurin. Leirillä asuu tällä hetkellä ainakin 160 000 pakolaista.

Vaatekauppaa leirillä pitävä Abu Muhamed on huolissaan leirin turvallisuustilanteesta.

- Kapinallistaistelijat tulevat pakolaisleirille syömään ja lepäämään muutamaksi päiväksi ja palaavat sitten taistelemaan Syyrian puolelle.

Myös avustustyöntekijät ovat tietoisia tilanteesta. Leirin turvallisuuteen liittyy monia muitakin ongelmia.

Kirkon Ulkomaanavun projektikoordinaattori Mohamed Al-Hadid kertoo, että osa nuorista hankkii tuloja salakuljetuksella ja pikkurikollisten jengit nahistelevat välillä keskenään.

- Nuoret heittelevät kiviä ja tuhoavat leirin rakennuksia, Al-Hadid sanoo.

Suomalaisen Magenta-sirkuksen ohjaajat järjestävät sirkuskoulutusta teini-ikäisille tytöille ja pojille yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa.

- Yritämme järjestää mielekästä tekemistä. Sirkuskoululla on todella positiivinen vaikutus nuoriin ja he saavat purettua energiaa järkevällä tavalla, Al-Hadid kertoo.

Al-Hadid kertoo, että Etelä-Syyrian raja-alueilla salakuljetus on vuosikymmenten ajan ollut yleinen tulonhankkimiskeino, eivätkä pakolaiset miellä salakuljetusta rikolliseksi toiminnaksi.

- He ovat tuoneet vanhat tavat mukanaan rajan yli, Al-Hadid sanoo.  

YK: Vuoden lopussa joka viides Jordanian asukas on pakolainen

YK arvioi, että yli miljoona syyrialaista muuttaa vuoden loppuun mennessä Jordaniaan.  Jordaniassa asuu myös kymmeniä tuhansia irakilaispakolaisia.

Pakolaisten suuri määrä on saanut pienen maan kestokyvyn kovalle koetukselle.

Al-Quds–tutkimuslaitoksen johtajan Oraieb Al-Rantawin mukaan pakolaisten määrän nopea kasvu on vesivaroiltaan köyhässä Jordaniassa todellinen ongelma.

- Vettä, sähköä ja öljyä ei ole riittävästi tällaiselle määrälle ihmisiä Al-Rantawi kertoo.

YK:n pakolalaisjärjestö UNHCR ja Jordanian hallitus rakentavat uutta pakolaisleiriä Al-Azraqin kaupungin lähelle keskelle erämaata lähelle Saudi-Arabian puoleista rajaa.

Al-Azraqin leirille on tarkoitus siirtää ääriään myöten täydeltä Al-Zaatarin leiriltä ainakin 40 000 pakolaista.