Ennen parjatut puhelinluettelot vietiin nyt käsistä

Puhelinluetteloiden suuri kysyntä on päässyt yllättämään Fonectan. Maaliskuussa ilmestyneet luettelot loppuivat kesken esimerkiksi Helsingin pääpostista.

Kuva: YLE / Lore Korpelainen

Tänä keväänä luetteloita on jaettu toista kertaan niin, että keltaiset sivut ja yritysosa on jaettu kotiin, ja kotihakemiston on voinut noutaa lähipostista. Ennen muutosta monet suivaantuivat postiluukusta tunkevasta painavasta paperipumaskasta.

Fonectan liiketoimintajohtaja Ari Hallikas ihmettelee kotihakemiston kovaa menekkiä. Painosmäärä oli tehty viime vuoden mukaan.

- Tänä vuonna sen suosio on yllättänyt. Ei osattu ennakoida sitä, että niitä menee enemmän kuin viime vuonna. Tietysti kun ensi vuoden painosmääriä vuoden päästä mietitään, täytyy ottaa tämä huomioon.

Kotihakemistoa vaille jäänyt voi jättää noutopaikkaan yhteystietonsa. Kun jakeluaika päättyy, kootaan mahdollisesti jäljelle jääneet luettelot ja postitetaan halukkaille. Keltaisia sivuja ja yritysosaa on luvassa lisää.

Kotihakemiston kattavuus heikko

Fonectassa on pohdittu kotihakemiston kohtaloa kännykkäaikana, jolloin yhä harvemmalla on lankaliittymää. Sen julkaisemista kuitenkin jatketaan ainakin näillä näkymin.

Hallikas muistuttaa, että hakemiston pitäminen kattavana on lähes mahdotonta - ihmisten kännykkäliittymänumerot päätyvät luetteloon vain, jos he itse ilmoittavat ne siihen.

Syy siihen, ettei kännykkätietoja voida koota on se, että esimerkiksi Matti Meikäläisen nimen kohdalta voisi löytyä vaikka viisi numeroa, vaikka hänet tosiasiallisesti tavoittaa vain yhdestä. Muut liittymät voivat olla datansiirtoa tai lapsia varten.