Henry Mooren veistos ulkomaille Suomesta

Henry Mooren The Archer -veistos lähtee Helsingistä Englantiin ja Italiaan kiertueelle. Veistos siirretään ulkomaille näytteille vuosiksi Taidemuseo Didrichsenin peruskorjauksen ajaksi.

kulttuuri
Henry Mooren The Archer -veistos vuodelta 1967.
Henry Mooren The Archer -veistos vuodelta 1967.Didrichsenin taidemuseo

Englantilaisen kuvanveistäjä Henry Mooren (1898–1986) uniikki veistos The Archer siirretään ulkomaille näytteille vuosiksi. Helsinkiläisen Taidemuseo Didrichsenin peruskorjauksen ajan veistos on nähtävillä ensiksi Englannissa, sitten Italiassa. Teos palautuu Didrichseniin vasta syksyllä 2016.

Didrichsenin taidemuseon The Archer on uniikki, marmorinen versio Henry Mooren aiemmin toteuttamasta pronssisesta Jousimiehestä, joka on Kanadassa, Toronton kaupungintalon edustalla. Didrichsen hankki oman veistoksensa suoraan taiteilijalta vuonna 1967.

Veistos on siirrettävä pois Taidemuseo Didrichsenin remontin alta ja se lähtee ensin Henry Moore -Foundationiin Englantiin ja sieltä vuonna 2016 Palazzo Strozziin Italiaan, mistä teoksen marmori on kotoisin. Se palautuu Suomeen vasta syksyllä 2016.

Veistoksen siirrossa on riskinsä

Intendentti Maria Didrichsenin mukaan teos on äärimmäisen herkkä ja kiinni jalustassaan vain yhdellä metallitapilla. Jos teos nostetaan jalustaltaan pois vinosti tai väärin, se voi haljeta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun teosta siirretään vuoden 1967 jälkeen.

Didrichsenillä on Euroopan suurin Moore-kokoelma Englannin ulkopuolella, kymmenisen veistosta. Sara Hildénin taidemuseolla on kaksi Mooren työtä.