1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myyräkuumetta voi ehkäistä loukuilla

Tautitapausten odotetaan lisääntyvän populaation kasvun myötä.

Kuva: YLE

Myyrien määrän odotetaan lisääntyvän tänä kesänä. Samalla myös myyräkuumetapausten odotetaan lisääntyvän. Myyristä ainoastaan metsämyyrä levittää myyräkuumetta.

Metsäntutkimuslaitoksen metsäeläintieteen professorin Heikki Henttosen mukaan paras keino myyräkuumeen ehkäisyksi on loukkujen virittely.

- Liitereissä ja ulkorakennuksissa kannattaa olla jatkuvasti muutama loukku viritettynä, niin metsämyyrät saa parhaiten pyydystettyä, Henttonen toteaa.

Henttonen huomauttaa, että tartunnan riski on sitä suurempi, mitä kauemmin myyrät ehtivät viettää aikaa rakennuksissa.

Myyräkuume levittää myyrien virtsan sekä ulosteen välityksellä. Ihmiseen tauti tarttuu hengitysteitse pölytartuntana.

- Tiedämme, että virus elää huoneenlämmössä infektiivisenä noin kaksi viikkoa ja kylmässä ja kosteassa vielä paljon tätä pidempään.

Taudit ja pedot verottavat kantoja

Henttosen mukaan maan eteläpuoliskolla oli viime vuonna myyräkannan laskuvaihe ja nyt myyrien määrän odotetaan kääntyvän kasvuun.

Pelto- ja metsämyyrän populaatio ei kuitenkaan vaihtele samaa tahtia vesimyyrien kanssa, joita on ollut jo talvellakin runsaasti Itä-Suomessa.

Henttosen mukaan määrän vaihtelut ovat tyypillisiä. Etelä-Suomessa myyräkanta vaihtelee yleensä kolmen vuoden sykleissä.

Professorin mukaan myyräkantaa ovat verottaneet taudit ja petoeläimet sekä muut tekijät.

- Kun mennään huippuvaiheeseen talvea, niin peltomyyrillä muun muassa hyvä vihreä ravinto alkaa loppumaan ja sitten kun myyrä ovat heikossa kunnossa, niin tauditkin iskevät helpommin, Henttonen sanoo.

Vesimyyrän tuhot näkyvät puutarhassa

Vesimyyrän kekoja on ollut havaittavissa jonkin verran, mutta pelto- ja metsämyyrien aiheuttamista tuhoista ei ole juuri tullut havaintoja.

- Joistakin paikoista on tullut havaintoja, että kuusen- ja männyntaimien latvoja on syöty, mikä osoittaa, että alueella on ollut jäljellä metsämyyriä.

Mikäli myyräkanta nyt nousee, peltomyyrien tuhoja ei ole odotettavissa tulevalle talvelle, mutta metsämyyrien aiheuttamia vahinkoja voi olla havaittavissa.

- Tyypillisesti metsämyyrät syövät puiden kärkisilmuja, mikä aiheuttaa monilatvaisuutta.

Monilatvaisuutta voi hoitaa leikkaamalla kärkisilmun pois turhista latvaehdokkaista.

Serkkujaan metsämyyrää ja peltomyyrää isommat vesimyyrät ovat tyypillisesti puutarhojen kiusankappaleita.

Nurmikoille ilmestyvien kekojen lisäksi vesimyyrät aiheuttavat tuhoja syömällä puiden ja pensaiden juuria, kukkien mukuloita sekä perunoita.