Käteissakotus olisi tuonut Gumball-kaahailijoilta miljoonan - poliisi sanoo bye bye

Gumball-autoilijoiden hurjat sakkorahat jäävät todennäköisesti Suomen valtion haaveeksi. Törkeään liikenteenvaarantamiseen syyllistyneet kuskit pääsevät Suomesta pois käytännössä ilman rangaistusta.

Kotimaa
Poliisi kirjoittaa tienvarressa sakkoa.
Poliisi pysäytti Gumball-autoilijoita maanantaina iltapäivällä Loviisan lähellä.Yle / Berislav Jurisic
Ralliauto
Gumball-autoilijoita kokoontui maanantaina harjoitusradalle Porvoossa

Gumball-kuskien raskaan kaasujalan takia Salon poliisin pihalla seisoi maanantaina puolen päivän jälkeen vielä viitisen luksusautoa. Poliisin haaviin jäi toistakymmentä hurjaa ylinopeutta ajanutta autoilijaa. Kuulopuheen mukaan ensimmäiset ökyralliin osallistujat olisivat ehtineet Turusta Helsinkiin noin tunnissa.

- Vauhti on ollut hurjaa. Valitettavasti nyt taitaa käydä niin, että lakia törkeästi rikkoneet pääsevät kuin koira veräjästä. Suomen laki ei mahdollista sakkojen perimistä välittömästi rikkomuksen jälkeen, vaan joudutaan menemään oikeuskäsittelyyn, kertoo tutkinnanjohtaja Harri Savolainen Salon poliisista.

Suomen lain mukaan esitutkinnan perusteella valmistellaan syyte ja asianosainen haastetaan oikeuteen.

Sinänsä harmittavaa, että kun suomalainen vetää 40:n alueella 48 kilometrin tuntinopeudella, tulee lappu kouraan niin että pamahtaa.

Harri Savolainen

- Tässä tapauksessa lakia rikkonut lähtee maasta ja saa aikanaan tiedon oikeuskäsittelyn ajankohdasta. Näistä tänään kiinni jääneistä tuskin kukaan ilmestyy tänne oikeudenkäyntiin.

Kovaa ylinopeutta ajaneet kuskit pääsevät Suomesta pois käytännössä ilman rangaistusta.

- Sinänsä harmittavaa, että kun suomalainen vetää 40:n alueella 48 kilometrin tuntinopeudella, tulee lappu kouraan niin että pamahtaa.

Hurjastelijat ajokiellossa Suomen rajalle asti

Poliisin haaviin jääneet osallistujat tarjosivat Salon poliisille käteistä maksaakseen saamansa sakot pois. Osallistujilla on tiettävästi mukana niputtain käteistä sakkoja varten.

Gumball 3000 -kisan reitti.
Gumball 3000 -kisan reitti.Yle Uutisgrafiikka

- Sakkojen maksaminen heti olisi voinut olla parempi ratkaisu, sillä nyt valtio tulee menettämään paljon rahaa. Sanotaan, että jos parikymmentä miljardööriä jäi kiinni aamupäivän aikana, kyllä sieltä yhden miljoonan olisi valtion kassaan saanut, mutta nyt sille voi melkein sanoa, että bye bye.

Hurjastelijat ovat periaatteessa ajokiellossa Suomen rajalle saakka. Autoilijat ovat matkalla Pietariin ja he saavat ajokorttinsa takaisin Suomen ja Venäjän rajalla.

Kyllä sakoista yhden miljoonan olisi valtion kassaan saanut, mutta nyt sille voi melkein sanoa, että bye bye.

Harri Savolainen

- Harkinnanvaraisesti voidaan myös myöntää siirtolupa, tai sitten vaaditaan toinen kuljettaja. Kun on kilpailusta kyse, voi hyvin olla, että samat kaverit täräyttävät rysään vielä uudestaankin, miettii Savolainen.

Vaikka ökyautoilijoiden edesottamuksista oltiin jo valmiiksi huolissaan, heitä ei olisi esimerkiksi voitu käännyttää Suomen rajalla.

- Suomi on Schengen-maa eli liikkuminen on täällä vapaata. Tietysti olisi voinut etukäteen miettiä miten läpiajo hoidetaan parhaiten. Venäjällä heidät viedään saattueessa maan läpi. Tämä olisi voinut olla hyvä ratkaisu myös Suomessa, sanoo Harri Savolainen.