Syöpäjärjestöt: Syöpäpotilaiden tilanne huolestuttava

Syöpäjärjestöt ovat huolissaan syöpäpotilaiden kokonaisvaltaisen hoidon tilasta. Kehittyneiden hoitojen takia syöpään kuolee harvemmin, mutta hoidot saattavat jatkua jopa vuosikymmeniä. Rankkojen ja pitkien hoitojen vuoksi muiden tukipalveluiden rooli nousee yhä suuremmaksi.

Kotimaa
Potilas lääkärin vastaanotolla.
Yle

Syöpä on yhä harvemmin kuolemantuomio. Sairaus vaatii kuitenkin pitkiä hoitojaksoja ja vaikka kuolleisuus onkin vähentynyt, syöpä voi olla mukana elämässä useita, jopa kymmeniä vuosia.

- Meillä on tällaisia pitkiä, hyvinkin pitkiä, jopa vuosikymmeniä kestäviä hoitoja ja meillä on myöskin tullut tällainen ikään kuin uudenlainen syöpäpotilaiden ryhmä, jotka sairastavat syöpää pitkäaikaissairautena, kertoo syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Leena Rosenberg-Ryhänen.

Jaksaakseen rankat ja pitkät hoidot ja syöpään liittyvät elämänmuutokset, kaipaisivat potilaat enemmän mahdollisuuksia myös muihin tukitoimiin. Vertaistuki, terapia, luonnonmukaiset ja hoitojen haittoja lievittävät pehmeämmät hoitomuodot ovat kiven alla.

- Meillä on kyllä erittäin hyvä syövänhoito ja syövänhoidon tulokset ovat ihan huippuluokkaa, mutta psykososiaalinen tukeminen on kyllä vähän lapsipuolenasemassa ainakin tuolla julkisella sektorilla. Eli resurssit menevät kyllä ihan tähän syövän hoitoon, huolehtii Rosenberg-Ryhänen.

Kolmannen sektorin tuottamia tukipalveluita on, mutta niiden löytyminen voi olla juuri sairastuneelle työn ja tuskan takana.

Syöpäjärjestöissä ollaankin huolissaan kokonaisvaltaisen hoidon puutteen vaikutuksista ihmisten toipumiseen ja yleiseen vointiin.

"Psykologinen tuki auttoi paranemisessa"

Leukemiaan muutama vuosi sitten sairastuttuaan, Satu Hietanen osasi pyytää tukea heti. Psykologista apua löytyi heti kun sitä osasi pyytää, mutta muiden tukitoimien olemassaolo jäi epäselväksi.

- Moneen asiaan en kyllä mitenkään törmännyt, että asiat pitää aika aktiivisesti kaivaa esiin, se mitä hoitohenkilökunnalta saa, niin on todella ammattitaitoista ja mahtavaa, mutta muuten täytyy aika aktiivinen olla itse, kertoo Hietanen.

Satu Hietanen toipui sairaudestaan ja palasi työelämään hyväkuntoisena. Tärkeimpänä Hietanen toipumisen kannalta piti vertaistukea, sitä tosin saisi hänen mukaansa olla huomattavasti enemmän saatavilla. Myös muu psyykkinen tuki on Hietasen mukaan korvaamatonta.

- Uskon että se apu mitä psyyken mukana pysymiselle ja toipumiselle voidaan antaa on varmasti todella olennaista ja tärkeää.